Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Proiect inedit. Șobolani uriași antrenați pentru a detecta contrabanda cu animale sălbatice

Proiect inedit. Șobolani uriași antrenați pentru a detecta contrabanda cu animale sălbatice

de Redacția Jurnalul    |   

Șobolani uriași sunt antrenați pentru a detecta traficul ilegal cu animale sălbatice, în cadrul unui proiect dezvoltat de organizația APOPO în Tanzania.

Aceștia au un simț olfactiv extraordinar și sunt acum pregătiți pentru a găsi traficanții colți de elefant, solzi de pangolin și alte produse provenite de la animale sălbatice, oferind o soluție inovatoare în lupta împotriva uneia dintre cele mai profitabile infracțiuni din lume: traficul ilegal de specii protejate, potrtivit CNN, citat de Antena3 CNN.

Organizația APOPO din Tanzania, cunoscută pentru antrenamentele de detectare a minelor și tuberculozei folosind „HeroRATs”, își îndreaptă atenția acum către piața globală ilegală de produse de animale sălbatice. Acești șobolani uriași, numiți șobolani giganți africani, au fost pregătiți să descopere colți de elefant, coarne de rinocer, solzi de pangolin și cherestea de abanos african.

„Produsele de origine animală sunt considerate bunuri cu risc scăzut”, spune Crawford Allan, vicepreședintele Departamentului de infracțiuni și politici de advocacy în domeniul naturii la WWF SUA, cu peste 30 de ani de experiență în combaterea infracțiunilor împotriva faunei. „Din păcate, crima organizată știe că există o slăbiciune majoră în metodele de detectare la porturi, în special în Africa.”

Contrabandiștii camuflează produse de origine animală în diverse moduri, explică Allan. De exemplu, fildeșul poate fi colorat pentru a arăta ca lemnul, ascuns în transporturi de cereale sau tăiat în forme de tablete de ciocolată, acoperit în ciocolată și ambalat pentru a trece de controalele vizuale și cu raze X.

Cum acționează șobolanii 

Potrivit unei cercetări publicate în Frontiers in Conservation Science, șobolanii au fost antrenați să detecteze colți de elefant, coarne de rinocer, solzi de pangolin și lemn negru african – unele dintre cele mai comune produse faunistice traficate din Africa, potrivit lui Allan, care nu este implicat în cercetare.

Dr. Izzy Szott, cercetătoare în comportament și lidera proiectului, sugerează folosirea șobolanilor ca „instrument complementar” pentru câini, care deja detectează astfel de trafic ilegal. „Câinii sunt uimitori. Dacă e vorba de a urmări mirosuri în Serengeti, nu vei folosi un șobolan pentru asta,” spune ea. Totuși, datorită dimensiunilor lor mici și agilitații, șobolanii au un avantaj în containere de marfă.

Care sunt avantajele antrenării șobolanilor 

Spre deosebire de câini, șobolanii lucrează bine cu mai mulți antrenori și, datorită dimensiunii lor mici, sunt mult mai ieftin de antrenat, întreținut și transportat, susține Szott. Aceasta este o caracteristică importantă, având în vedere că mare parte din comerțul ilegal provine din unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii.

Allan subliniază costurile ca fiind o problemă majoră în detectarea produselor faunistice traficate, afirmând că „este nevoie de soluții mai ieftine și mai sustenabile pentru detectarea în Africa.” Allan adaugă că îmbunătățirea metodelor de detectare crește riscul pentru traficanți, ceea ce la rândul său ridică prețurile și reduce cererea.

Kate Webb, profesor asistent la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea Duke și unul dintre autorii principali ai studiului, spune că unul dintre cele mai mari avantaje ale șobolanilor este timpul de antrenament relativ scurt. „De asemenea, a existat interes pentru folosirea șobolanilor în detectarea faunei sălbatice în Singapore și Franța,” a adăugat Webb.

APOPO a realizat anul trecut un studiu de fezabilitate în portul Dar es Salaam din Tanzania, care gestionează 95% din comerțul internațional al țării. APOPO spune că șobolanii au identificat peste 83% dintre țintele ascunse, chiar și atunci când obiectele erau mascate de produse obișnuite de camuflaj olfactiv. După ce un șobolan identifică o țintă, acesta alertează antrenorul său trăgând o bilă atașată la o vestă specială, ceea ce declanșează un semnal sonor.

Comerțul ilegal cu faună sălbatică nu afectează doar populațiile de plante și animale traficate, ci poate avea efecte devastatoare asupra întregului ecosistem. Studiile sugerează că consumul de produse din comerțul ilegal poate duce la răspândirea bolilor zoonotice, cum ar fi Ebola, variola maimuțelor și SARS.

„Dacă le explicăm clar sarcina, șobolanii sunt întotdeauna pregătiți”

Șobolanii africani uriași au o durată medie de viață de aproximativ 8 ani, așa că un an de antrenament reprezintă o investiție valoroasă pe termen lung, spune Szott. Antrenamentul se desfășoară de luni până vineri și include sesiuni de joacă într-un țarc spațios, echipat cu jucării din frânghii și roți de alergat.

Inteligența și curiozitatea ridicate ale șobolanilor îi fac elevi buni, explică Szott: „Dacă vrei să facă ceva nou, îi lași acolo și aștepți să descopere singuri.”

Șobolamii au caractere diferite, adaugă Szott, unii dintre aceștia învățând rapid, iar alții devenind adevărați „supereroi” după ce înțeleg sarcina. Cu toate că această cercetare este încă într-un stadiu incipient, APOPO este încrezătoare că proiectul se va extinde, așa cum s-a întâmplat cu proiectele sale anterioare.

Echipa intenționează să desfășoare studii operaționale suplimentare la portul și aeroportul din Dar es Salaam. Pasul următor va fi optimizarea strategiei de desfășurare – analizând performanța șobolanilor atunci când sunt ținuți în lesă lungă comparativ cu deplasarea liberă, spune Szott.

Szott este încrezătoare că șobolanii sunt pregătiți pentru această provocare. „Până acum, orice le-am cerut, șobolanii au făcut față,” spune ea. „Dacă le explicăm clar sarcina, șobolanii sunt întotdeauna pregătiți.”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri