Jurnalul.ro Ştiri Justitie Proiectul de lege care modifică ordonanța privind creditele, analizat în 27 mai de judecătorii CCR

Proiectul de lege care modifică ordonanța privind creditele, analizat în 27 mai de judecătorii CCR

Sesizarea referitoare la Legea pentru aprobarea OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori va fi analizată de judecătorii constituționali în 27 mai, transmite CCR.

Potrivit unei informări a Curții Constituționale a României (CCR), sesizarea referitoare la proiectul de lege care modifică ordonanța privind creditele va fi dezbătut la data de 27 mai de judecătorii constituționali.

Tot în 27 mai se va lua în discuție și sesizarea referitoare la Legea privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale.

Ambele sesizări au fost depuse vineri de PNL.

În cazul primului act normativ precizat, deputații au aprobat, în cursul zilei de joi, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Proiectul de lege a trecut cu 208 voturi „pentru”, 103 „contra” și opt abțineri.

Actul normativ prevede suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus.

Referitor la cea de-a doua sesizare a PNL, tot Camera Deputaţilor a adoptat, joi, propunerea legislativă ce are drept obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

Proiectul a trecut cu 204 voturi „pentru”, 105 „contra” și șapte abțineri.

Conform documentului, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

Mediafax

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri