Peste 70 de elevi și 10 profesori coordonatori au patricipat la Școala de Vară a celei de-a doua ediții a proiectului de educație anticorupție adresat tinerilor, “Lideri pentru Integritate”. Proierctul este implementat de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Primăria Municipiului București, prin PROEDUS și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (I.S.M.B.) și se desfășoară sub forma unui concurs de dezbateri pe teme de integritate, precum și un concurs de creație artistică. Ultima etapă a Școlii de Vară din acest an s-a desfășurat la Costinești.
La concursul desfăşurat la Palatul Naţional al Copiilor din București cu prilejul Zilei Direcţiei Generale Anticorupţie, pe 30 mai, au participat 200 de elevi din echipele de dezbateri şi susţinătorii acestora.
Primele 10 echipe calificate au participat, în perioada 26 iulie-2 august, la Școala de vară organizată în cadrul proiectului, în staţiunea Costineşti. Aici s-au desfăşurat semifinalele şi finala concursului de dezbateri, iar câștigătoare a fost desemnată, astăzi, echipa Colegiului Național „Grigore Moisil”, din București, pe locul al II-lea aflându-se echipa Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”, din București.
“Proiectul a avut la bază nevoia educării tinerei generații în spiritul integrității și informarea acesteia cu privire la ce reprezintă infracțiunile de corupție, instrumentele de sesizare a acestor fapte și adoptarea unui comportament onest, proactiv și responsabil. Totodată, proiectul reprezintă o continuare a activităților adresate tinerilor desfășurate în anii precedenți de Direcția Generală Anticorupție și Asociația Pro Democrația, dintre care cel mai semnificativ este cel denumit Tinerii împotriva corupției. Acestor activități li s-a alăturat, pe parcurs, Primăria Municipiului București – PROEDUS și Inspectoratul Școlar al Municipiului București”, explică Dan Moldoveanu, manaferul proiectului. Printre lectorii care au susținut prezentări s-a aflat și criminologul Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei.
La prima ediție a Proiectului “Lideri pentru integritate” au participat peste 2.600 de liceeni din 24 de licee din București. Proiectul a avut multiple acțiuni în spații publice, care au adunat la un loc cetățeni ai Bucureștiului ce au fost informați și educați în spiritul legii și corectitudinii. Ediția a II-a a proiectului a debutat în perioada 29-30 mai a.c., cu un concurs de dezbateri pe teme de integritate, susținute de echipe de elevi din 20 de licee bucureștene, înscrise în concurs. Pe parcursul celor două zile, echipele de elevi au dezbătut teme actuale din zona de integritate, abordând în mod punctual subiecte precum comportamentul pasiv în fața corupției, corupția in sistemele publice și efectele pe care le produce acest fenomen în societate.