Jurnalul.ro Ştiri Social Protest de amploare la Termocentrala Mintia. Ce vor salariații

Protest de amploare la Termocentrala Mintia. Ce vor salariații

În această dimineață a început un protest spontan, declanşat de circa 150 de angajaţi, la termocentrala Mintia. Reprezentanţii Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara" cer ca premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, să vină la fața locului.

Într-o adresă trimisă premierului, aceștia cer plata salariilor restante din ultimele 5 luni, un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia, prin reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), astfel încât aceasta să fie transferată cu toate grupurile energetice. 

"În lipsa unui program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara SA), vă solicităm asumarea de către dumneavoastră, domnule prim-ministru, şi a partidului pe care îl conduceţi, a unui program de închidere a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul termocentralei. În cazul programului de închidere, salariaţii solicită plăţi compensatorii în cuantum de 90.000 lei / salariat, 24 de luni venit de completare, plata pensiilor în afara sistemului legal pentru salariaţii care şi-au pierdut locul de muncă, inclusiv în cazul falimentului societăţii, sau sunt pe cale să-şi piardă locul de muncă, cu un stagiu complet de cotizare, dacă au 15 ani vechime sau la 45 ani, vârsta minimă", se arată în document.

Sindicaliştii au mai anunţat că la ora 11,00 vor preda, în mod simbolic, cheia de oprire a termocentralei.

În privința drepturilor băneşti neachitate, acestea se constituie din tichete de masă şi deconturi pentru transportul la locul de muncă, valoarea lor fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei/salariat.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) poartă discuţii cu angajaţii.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri