Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Rachete de croazieră americane vor fi amplasate în Germania

Cursa înarmării. Rachete de croazieră americane vor fi amplasate în Germania

de Redacția Jurnalul    |   

Rachete americane cu rază lungă de acțiune urmează să fie desfășurate periodic în Germania, începând din anul 2026, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece. Decizia a fost anunțată la summitul de 75 de ani al NATO.

Rachetele de croazieră Tomahawk, SM-6 și hipersonice au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât rachetele existente, au anunțat oficiali din SUA și Germania într-o declarație comună, citată de BBC.

Astfel de rachete au fost interzise conform unui tratat din 1988 dintre SUA și fosta Uniune Sovietică, dar pactul a dispărut în urmă cu cinci ani.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova va reacționa printr-un „răspuns militar la noua amenințare”.

„Acesta este doar o verigă în lanțul unui curs de escaladare”, a argumentat el, acuzând NATO și SUA că încearcă să intimideze Rusia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a vorbit la summitul NATO de la Washington, a declarat că ideea din spatele planului SUA este de a încuraja Germania și alte țări europene să investească în dezvoltarea și achiziționarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Desfășurarea temporară a armelor americane le-ar oferi aliaților NATO timp să se pregătească, a precizat el.

Subiecte în articol: rachete germania nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri