Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila, despre noile criterii de carantinare: Ordinul a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, medici fără specialitate medicală

Rafila, despre noile criterii de carantinare: Ordinul a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, medici fără specialitate medicală

Alexandru Rafila a vorbit, marți seara, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena3, despre noul ordin de ministru, prin care se schimbă criteriile de carantinare a localităților.

"Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici, dar nu au nicio specialitate medicală.", spune Alexandru Rafila.

"Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP.

Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe.

La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ." a mai explicat medicul Rafila.

Noi criterii pentru carantinarea localităților. Se iau în calcul testele efectuate, rata de infectare, gradul de ocupare din spital

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care sunt introduse noi reguli de carantinare a localităților. Printre criteriile luate acum în calcul se numără testele efectuate, rata de infectare, dar și gradul de ocupare a paturilor din unitățile medicale.

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial și este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Acesta introduce un punctaj, în baza unei grile și cu cât localitatea are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă, iar localitatea poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să fie carantinate în cazul în care ajung la 60 de puncte. Pentru restul localităților, decizia de carantinare se poate lua la pragul de 70 de puncte.

Mai mult decât atât, rata de infectare, cumulată la 14 zile, de la care se poate intra în carantină este de 3 la o mie de locuitori, iar pentru ieșirea din carantină a localității este prevăzut un singur criteriu, mai exact ca rata de infectare să scadă sub 3 cazuri la mia de locuitori.

În baza ordinului publicat în Monitorul Oficial, criteriile de care depinde carantinarea unei localități sunt:

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori: minimum 60 de puncte

Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile

Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile

Rata de incidență cumulată în 14 zile

Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile

Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100

Grad de ocupare a paturilor ATI în județ

Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor: minimum 70 de puncte:

Rata de incidență cumulată în 14 zile

Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile

Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100

Grad de ocupare a paturilor ATI în județ

Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Subiecte în articol: Alexandru Rafila
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri