Jurnalul.ro Ştiri Locale Război pe apa caldă a bucureștenilor, finalizat în instanţă  

Război pe apa caldă a bucureștenilor, finalizat în instanţă  

de Ion Alexandru    |   

Un proces care durează de mai bine de doi ani, având ca obiect tarifele la apa caldă și căldură livrate bucureștenilor, s-a încheiat, la începutul acestei săptămâni, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primăria Capitalei și RADET au obținut, definitiv, suspendarea unei decizii a ANRE din decembrie 2014, care a stabilit prețul agentului termic pentru anul 2015. Un litigiu similar are loc, tot în instanță, privind o altă decizie pentru preţurile pe anul 2016.

 

Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, luni, recursurile declarate de RADET și Municipiul București, prin primarul general, pe de o parte, și ANRE, respectiv ELCEN, pe de altă parte, împotriva unei sentințe a Curții de Apel București, pronunțată în luna mai a anului 2015, privind suspendarea unei decizii a Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu numărul 2827 din data de 17 decembrie 2014.

Atunci, Curtea de Apel București a admis în parte cererea reclamanților RADET și Municipiul București și a suspendat parțial executarea deciziei ANRE, sub aspectul aplicării, pentru anul 2015, a diferenței de prețuri față de valoarea aprobată pentru anul 2014, pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte, în 2015, din centralele CET București Sud, CET București Vest, CET Progresul și CET Grozăvești, aparținând SC Electrocentrale București SA (ELCEN) exclusiv pentru energia termică destinată populației casnice.

Toate părțile implicate au atacat cu recurs, la Înalta Curte, decizia Curții de Apel București. Deși recursul a fost înregistrat pe rolul instanței supreme în data de 1 iulie 2015, abia în aprilie 2017 a fost pronunţată o decizie definitivă.

Litigiul a vizat prețurile reglementate pentru energia termică livrată sub forma apei fierbinţi din centralele de cogenerare aparținând ELCEN, aferente anului 2015, prin Decizia ANRE din decembrie 2014, care reglementa aceste prețuri la nivelul de 159,98 lei pe MegaWatt oră (186,06 lei gigacaloria), fără TVA. Potrivit RADET, ordinul care stabilește metodologia de calcul a tarifului la agent termic favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul producerii energiei termice. Cu alte cuvinte, se vorbește despre o subvenție încrucișată care încalcă atât legislaţia românească, cât și directivele europene.

De cealaltă parte, ELCEN susține că acuzațiile nu sunt reale, deoarece randamentul reglementat de ANRE, de 90%, este unul realist, el putând fi măsurat în mod direct.

 

Gabriel Dumitrașcu, director al RADET, spunea, acum doi ani, că transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice este o fraudă. “Suspectăm că, în Capitală, ELCEN transferă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producție a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureștenilor”, preciza Dumitrașcu.

 

Între RADET, Primăria Capitalei, ELCEN și ANRE mai există un proces privind anularea unui ordin al președintelui ANRE, emis în 2015, dar și o decizie similară a celei disputate deja în instanță, din noiembrie 2015, privind tarifele pentru anul 2016

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri