Jurnalul.ro Special Cele mai noi recomandări ale experților americani ca să nu ajungi la AVC 

Cele mai noi recomandări ale experților americani ca să nu ajungi la AVC 

de Monica Cosac    |   

Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate din România, în ciuda faptului că majoritatea cazurilor de AVC ar putea fi evitate prin modificări simple ale stilului de viață. Adoptarea dietei mediteraneene, cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe zi, renunțarea la fumat, un somn mai bun și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și a colesterolului se regăsesc printre principalele recomandări pe care experții din cadrul Asociației Americane a Inimii și Asociației Americane de Stoke le-au inclus într-un ghid publicat recent, pentru a ajuta oamenii să-și reducă riscul de accident vascular cerebral. Chiar și 10 minute de mișcare pe zi pot face diferența, atrag atenția specialiștii. 

Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este blocat sau dacă un vas de sânge din creier se sparge. Acest lucru privează creierul de oxigen, ceea ce poate provoca leziuni cerebrale care pot duce la dificultăți de gândire, vorbire și mers sau la deces. 

În fiecare an, aproximativ 70.000 de români suferă un AVC, iar mulți dintre aceștia rămân cu sechele grave. Accidentul vascular cerebral este influențat de o varietate de factori de risc, care pot crește probabilitatea apariției acestuia și care sunt clasificați în trei categorii: nemodificabili, modificabili și factori de sănătate asociați. 

Dacă în cazul celor nemodificabili (vârsta, genul, istoricul familial) nu se poate interveni, specialiștii spun că peste 80% dintre accidentele vasculare cerebrale ar putea fi evitate, totuși, prin înlăturarea factorilor de risc modificabili. 

Factori de risc nemodificabili includ: vârsta - riscul de AVC crește odată cu înaintarea în vârstă; genul - femeile au mai multe accidente vasculare cerebrale decât bărbații; istoricul familial de AVC - sugerează o posibilă componentă genetică).

„Cel mai eficient mod de a reduce apariția unui accident vascular cerebral și a decesului legat de accident vascular cerebral este de a preveni primul accident vascular cerebral - denumit prevenție primară”, a explicat președintele grupului de autori ai noului ghid de prevenire a AVC, Cheryl Bushnell, profesor și cercetător în departamentul de neurologie de la Școala de Medicină a Universității Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord. Potrivit acesteia, „unele populații au un risc crescut de AVC, fie din cauza geneticii, stilului de viață, factorilor biologici și/sau factorilor sociali determinanți ai sănătății și, în unele cazuri, oamenii nu primesc un screening adecvat pentru a-și identifica riscul”.

„Ghidul 2024 pentru prevenirea primară a accidentului vascular cerebral”, publicat în revista Stroke, înlocuiește versiunea anterioară, din 2014. „Acest ghid este important pentru că au fost făcute noi descoperiri de la ultima actualizare de acum 10 ani”, a mai spus Bushnell, precizând că implementarea noilor recomandări ar reduce semnificativ riscul ca oamenii să aibă un prim AVC.

Dieta mediteraneeană și 150 de minute de mișcare pe săptămână

Legat de numărul foarte mare de cazuri la nivel Mondial, inclusiv la tineri, specialiștii americani dau vina pe cutumele societății moderne, cu smartphone-uri care îi determină pe oameni să fie sedentari și alimente ieftine și nesănătoase, care îi fac să mănânce prost. 

Potrivit Asociației Americane a Inimii, alimentația sănătoasă poate ajuta la controlul mai multor factori modificabili care cresc riscul de AVC, inclusiv colesterolul ridicat, glicemia ridicată și obezitatea.  

Prin urmare, experții recomandă ca adulții fără boli cardiovasculare anterioare, precum și cei cu risc crescut să consume alimente din așa-numita dietă mediteraneeană, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și uleiul de măsline, care pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol scăzut. Sugerează limitarea cărnii roșii și a altor surse de grăsimi saturate. În schimb, obțineți proteine din fasole, nuci, păsări de curte, pește și fructe de mare. Limitați alimentele foarte procesate și alimentele și băuturile cu mult zahăr adăugat. Acest lucru poate reduce, de asemenea, aportul de calorii, ceea ce ajută la menținerea greutății sub control.

Activitatea fizică este, de asemenea, esențială pentru reducerea riscului de AVC și pentru sănătatea generală a inimii, deoarece poate ajuta la îmbunătățirea unor indicatori importanți de sănătate, cum ar fi: tensiunea arterială (un factor de risc major pentru accident vascular cerebral), colesterolul, markerii inflamatori, rezistența la insulină, funcția endotelială și greutatea.

Chiar și ridicarea de pe scaun și mersul pe jos cel puțin 10 minute pe zi poate reduce „drastic” riscul, a spus neurologul Cheryl Bushnell, însă noul ghid recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână. Mergi la sală, fă o plimbare sau aleargă în cartierul tău sau folosește benzi de alergare sau un stepper acasă, spun specialiștii.

Atât dieta, cât și exercițiile fizice pot ajuta la controlul greutății, un alt factor de risc important pentru AVC, însă o nouă recomandare este ca medicii să ia în considerare prescrierea unor medicamentele dintr-o clasă nouă, cum sunt Ozempic sau Wegovy, prescrise în prezent persoanelor cu diabet sau obezitate, dar care au redus și riscul de accident vascular cerebral.

Factorii sociali care șubrezesc sănătatea

De asemenea, pentru prima dată, ghidul recomandă medicilor să examineze pacienții pentru alți factori non-medicali care ar putea crește riscul de AVC, cum ar fi: instabilitatea economică, inechitățile în accesul la asistență medicală, discriminarea și rasismul. Alți factori, cum ar fi lipsa mersului pe jos sau disponibilitatea mai scăzută a alimentelor sănătoase, joacă, de asemenea, un rol.

Totodată, femeile ar trebui să fie testate pentru factori specifici genului, care le pot crește riscul de AVC, recomandă ghidurile. Astfel de factori includ utilizarea contraceptivelor orale și complicațiile sarcinii (cum ar fi hipertensiunea arterială sau nașterea prematură). Se recomandă tratamentul tensiunii arteriale crescute în timpul sarcinii și încă șase săptămâni după naștere pentru a reduce riscul de hemoragie intracerebrală.

Alți factori de risc pentru femei include: endometrioza, insuficiența ovariană prematură și menopauza cu debut precoce.

„Majoritatea strategiilor pe care le recomandăm pentru prevenirea accidentului vascular cerebral vor ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de demență, o altă afecțiune gravă de sănătate legată de problemele vasculare din creier”, a declarat dr. Cheryl Bushnell.

Conform Ministerului Sănătăţii, țara noastră are cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa (21,64%), de două ori mai ridicată decât media europeană.

Subiecte în articol: recomandări experti americani AVC
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri