Jurnalul.ro Special Anchete Regia Guvernului își interconectează sistemele de monitorizare cu Regia oficială a SRI

Regia Guvernului își interconectează sistemele de monitorizare cu Regia oficială a SRI

de Ion Alexandru    |   

Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a contractat compania oficială a Serviciului Român de Informații, pentru a interconecta sistemele de monitorizare și perimetrale ale Palatului Victoria.

 

Fără licitație, fără publicarea prealabilă a vreunui anunț de participare la vreo procedură concurențială, invocând că doar compania SRI poate presta aceste lucrări.

Instituția contractantă, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a achiziționat, la finalul anului trecut, servicii de proiectare tehnică a instalațiilor mecanice și servicii pentru construcții, aferente interconectării sistemului de supraveghere video și control acces cu sistemul de monitorizare video perimetral instalate la Complex Palat Victoria.

Conform unui anunț de atribuire, publicat pe SEAP (Sistemu Electronic al Achizițiilor Publice), RA-APPS precizează că nu a organizat nicio licitație deschisă sau restrânsă ori electronică și nici nu a publicat prealabil o invitație la procedura concurențială de ofertare în Jurnalul Uniunii Europene, în vederea contractării acestor servicii, și că a pus la bătaie suma de 711.000 de lei fără TVA. 

Un singur ofertant

În data de 16 decembrie 2021, RA-APPS încheie contractul nr. 18983/2021, în valoare de 704.505 lei fără TVA, adică de 838.361 lei cu TVA inclusă, cu Regia Autonomă RASIROM RA. Autoritatea contractantă arată că justificarea alegerii procedurii negociate astfel este aceea că „lucrările, produsele sau serviciile în cauză pot fi furnizate numai de un anumit operator economic, din cauza absenței concurenței, pentru motive tehnice”.

„Contractul având ca obiect «interconectare sistem de supraveghere video și control acces cu sistemul de monitorizare video perimetral Complex Palat Victoria» s-a încheiat cu operatorul economic RASIROM RA, luându-se în considerare faptul că este proiectantul și executantul ambelor sisteme de securitate ce urmează a fi interconectate, iar aceste lucrări de proiectare și execuție infrastructură curenți tari/ slabi implică gestionarea și vehicularea unor documente clasificate și necesită a fi efectuate în baza unui contract clasificat, în conformitate cu prevederile Capitolului VII – Securitate industrială - din cadrul Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate din România, aprobate prin HG 585/2002”, arată RA-APPS.

Integrator de soluții de securitate

Regia Autonomă RASIROM este o structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații. Compania SRI a fost înființată prin HG 60/1995, act normativ care a fost modificat și completat succesiv prin HG 363/1999, prin HG 549/2003, respectiv prin HG 793/2003 și se ocupă cu proiectarea și realizarea unor sisteme integrate de securitate. 

RASIROM funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații, ca integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene, precum și cu asigurarea  obiectivelor naționale de interes strategic. Bugetul Regiei Autonome RASIROM este parte a bugetului anual al Serviciului Român de Informații.

Alt contract, semnat în 2019

Nu este pentru prima dată când RA-APPS, instituție aflată în subordinea Guvernului României, contractează firma oficială a SRI. Spre exemplu, în 16 aprilie 2019, Regia a încheiat cu RASIROM RA un contract în valoare de 62.793,8 lei cu tot cu TVA, pentru prestarea de servicii de întreținere și reparare a echipamentelor de securitate de la sediul central al RA-APPS, dar și din cadrul Hotelului Apartament Casa Locato, din Sectorul 1 al Capitalei.

Aceste servicii se refereau la asigurarea mentenanței pentru subsistemele de supraveghere video, de control acces, de avertizare la efracție, de semnalizare și de avertizare la incendiu.

Și Poliția Română își asigură mentenanța cu ajutorul RASIROM

O altă instituție importantă a statului care a apelat, recent, la expertiza celor de la RASIROM SA este Inspectoratul General al Poliției Române. Mai exact, IGPR a contractat, începând cu anul 2020, servicii de mentenanță pentru un ansamblu format din trei subsisteme integrate de tehnică operativă. Durata acestui acord-cadru a fost stabilită pentru 24 de luni.

Contractul-cadru a fost atribuit în data de 27 noiembrie 2020, Poliția Română punând la bătaie pentru aceste servicii suma de 2.484.000 de lei fără TVA. Ofertantul, Regia Autonomă RASIROM RA, a ofertat pentru 2.478.999,84 de lei fără TVA, respectiv pentru 2.950.009,8 lei cu TVA inclusă.

De altfel, compania oficială a Serviciului Român de Informații a fost, și în acest caz, ca și în cazul RA-APPS, singura entitate economică interesată să depună oferte pentru aceste afaceri. După încheierea acordului-cadru, au fost încheiate cinci contracte subsecvente, în valoare totală de 2.375.707,92 lei fără TVA, respectiv de 2.827.095 de lei cu tot cu TVA.

Astfel, la 28 ianuarie 2021, a fost încheiat primul contract subsecvent, în valoare de 122.817.1 lei cu TVA. Al doilea contract, cu aceeași valoare, a fost parafat la data de 9 martie 2021, urmat de un al treilea, încheiat în 19 aprilie 2021, în valoare de 1.106.253,7 lei cu TVA. Cel de-al patrulea contract subsecvent a fost semnat în 10 ianuarie 2022, pentru 122.917,1 lei cu TVA inclusă, iar cel mai recent a fost parafat în 3 februarie 2022, pentru 1.352.087,5 lei cu TVA inclusă.

1,1 milioane de euro profit, în anul 2020

Regia Autonomă RASIROM RA are, conform ultimului bilanț fiscal declarat, pentru anul 2020, la Ministerul Finanțelor, un număr mediu de 156 de salariați. Conform aceluiași bilanț, activitatea declarată este de consultanță în tehnologia informației, iar, în anul fiscal 2020, a înregistrat o cifră de afaceri de 174.877.850 de lei. Veniturile au fost de 177.197.583 de lei, iar cheltuielile efectuate s-au ridicat la 170.338.449 de lei.

După plata taxelor și impozitelor, firma oficială a SRI a rămas cu un profit net în valoare de 5.620.029 de lei.

În ultimul an, RASIROM RA a primit contracte de la mai multe entități ale statului, inclusiv din partea unor alte structuri ale SRI, cum ar fi UM 0929 București sau Institutul pentru Tehnologii Avansate. Însă cel mai spectaculos este că firma SRI a fost contractată de serviciul secret al Ministerului de Interne, celebrul „Doi și-un sfert”, denumit oficial Direcția Generală de Protecție Internă. Alte instituții publice cu care a derulat afaceri sunt Nuclearelectrica, Compania Națională de Aeroporturi București, Camera Deputaților, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor și ANCOM.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri