Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli noi pentru românii din UK, de la 1 ianuarie

Reguli noi pentru românii din UK, de la 1 ianuarie

de Monica Cosac    |   

Începând cu 1 ianuarie 2021, românii aflați în Marea Britanie vor putea beneficia în continuare de servicii medicale pe teritoriul Regatului Unit, doar dacă se înregistrează în noul sistem privind decontarea acestor servicii pus la punct de autoritățile britanice, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Precizările vin în contextul în care, pe 31 decembrie, se încheie perioada de tranziție parcursă după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

„După finalizarea perioadei de tranziție, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit. Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiția să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021”, a transmis CNAS. 

 

Taxa de imigrație pentru sănătate

 

Tot începând cu 1 ianuarie 2021, românii care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigrație (IHS), care le va permite să acceseze asistență medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).

Referitor la britanicii care au dreptul la rezidență legală pe teritoriul României, CNAS precizează că aceștia vor avea acces la servicii medicale pe teritoriul României în baza prevederilor legislației naționale și ale prevederilor europene. 

CNAS va actualiza permanent informațiile, pe site-ul www.cnas.ro, pe măsură ce vor fi stabilite noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE și Regatul Unit.

Până la 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie, românii şi membrii lor de familie vor beneficia în Marea Britanie de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit. 

 

Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost creată o secțiune specială dedicată Brexit, unde pot fi găsite informații despre cum pot accesa românii serviciile medicale din Marea Britanie, dar și cum pot face același lucru cetățenii britanicii care au reședința în România sau intenționează să vină în țara noastră.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri