Sabina Iosub: De ce faceți pasul către politică?
Bruno Roschnafsky: Din punctul meu de vedere, fiecare dintre noi simte că a ajuns la un moment dat într-un context al vieții în care trebuie să ia decizia să facă acest pas sau nu. În cazul meu, au fost niște motive care m-au determinat să fac acest pas. Experiența dobândită până acum mă determină să spun că știu ce presupune să fii un sportiv de performanță și un manager de succes, ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, muncă foarte multă cot la cot cu echipa, și singur trebuie să lupți mult, sunt foarte multe sacrificii la care trebuie să te aștepți, înseamnă respect pentru valorile tale și ale altora care trăiesc lângă tine, dar mai presus de toate înseamnă dăruire și loialitate față de comunitatea căreia îi aparții.
Sabina Iosub: S-a vorbit foarte mult despre felul în care se face politică în România, de aceea cred că e cu atât mai greu de făcut pasul acum. Ce puteți schimba dvs. și în felul de a se gândi, dar și în felul de a fi administrat un oraș?
Bruno Roschnafsky: În calitate de primar, îmi propun să lucrez mult alături de echipa mea și de cetățeni foarte mult, pentru a le oferi și lor ce nu am avut niciunii până acuma, un oraș mai disciplinat, mai ordonat și mai riguros în gestionarea banului public. Un oraș în care să domine respectul, transparența în administrația locală, respectiv în relația dintre instituția pe care o voi conduce și oamenii din oraș, cetățenii. Din punctul meu de vedere, principala bogăție a acestui oraș și imaginea lui o reprezintă oamenii care locuiesc aici.
Sabina Iosub: Ați trăit destul de mulți ani în străinătate, în Germania, mai exact. Ce ați reușit să învățați acolo?
Bruno Roschnafsky: În primul rând, disciplina și respectul față de oamenii din jur. Vă spun sincer, acolo nu aveai nevoie să știi cine e primarul, cine e președintele, sunt lucruri care se fac de administrația locală foarte bine, fără să trebuiască să ridicăm în slăvi un președinte de consiliu județean, un primar de localitate. Domnule, tu ești pus să servești acest oraș cât se poate de bine. Și ai toate pârghiile și nu ești cu nimic mai presus decât cel care te-a votat. De la curățenie pornește foarte mult, de la educație, cultură.
Un meci nu se câştigă niciodată de unul singur
Sabina Iosub: De ce ați ales Partidul Puterii Umaniste?
Bruno Roschnafsky: Partidul Puterii Umaniste este un partid nou. Sunt foarte mulți clujeni, foarte mulți tineri care gândesc ca și mine. A fost un fel de dragoste la prima vedere. Oamenii pe care i-am cunoscut aici vor să facă politică la fel de responsabil și se implică într-un mod decent și cu bun-simț în această politică. Nu vrem să facem politică cu mici, pixuri, brichete și altele de acest gen. Mulți dintre colegii mei sunt tineri care nu au mai făcut politică până acum, ca și mine. Alții sunt puțin mai în vârstă și experimentați în domeniile lor. Au excelat chiar. De aceea cred că au văzut în mine un lider și mă bucur că mi-au acordat încrederea asta. Dacă nu ar fi fost oameni ca și mine, de încredere, serioși și curați, nu cred că aș fi ales niciodată să intru în politică.
Sabina Iosub: În România, credeți că se pot câștiga voturi doar cu bun-simț și cu o bună experiență?
Bruno Roschnafsky: Eu mizez pe faptul că cel puțin în Cluj sunt foarte mulți oameni de bun-simț care într-adevăr au dovedit un fel de nepăsare față de tot ce se înseamnă chemarea la vot în ultimii mulți ani. Cred că dacă oamenii mă vor cunoaște mai bine și mă vor vedea ca pe un lider, ca pe un căpitan de echipă, căpitan de oraș, să spun așa, aș putea să-i atrag să vină să voteze și să ne trăim viața mult mai bine.
Sabina Iosub: Făcând o paralelă cu baschetul, care ar fi aruncarea de trei puncte în politică?
Bruno Roschnafsky: Un meci de baschet se câștigă cu un punct. E foarte frumoasă și spectaculoasă aruncarea de trei puncte, dar nu trebuie visat la un anumit lucru. Un meci nu se câștigă de unul singur. E o echipă care trebuie să construiască, să clădească ceva. Sau, să o luăm altfel... Un meci este ușor să-l câștigi. O bătălie este foarte greu să o câștigi. Sau un campionat. Eu am fost în nenumărate cazuri în postura de învingător. Am ajuns în viața mea și la campionate europene, și la campionate mondiale, unde întotdeauna am făcut o figură frumoasă. Întotdeauna m-am luptat până la sfârșit, bineînțeles în limita fairplay-ului. Și acum ne vom lupta la fel. Nu vrem să facem o politică de scandal, să ne apucăm să ne certăm între micile ecrane cu ceilalți. Nu e felul nostru de a fi. De-asta spun politică de bun-simț.