Jurnalul.ro Ştiri Externe Rețeaua X a lui Elon Musk, blocată în Brazilia

Rețeaua X a lui Elon Musk, blocată în Brazilia

de Redacția Jurnalul    |   

Platforma X, fostă Twitter, deținută de miliardarul Elon Musk, a început să fie blocată în Brazilia, în urma unei decizii a Curții Supreme Federale (STF).

Totul a început când judecătorul Alexandre de Moraes, cunoscut pentru lupta sa împotriva dezinformării, a dat un ultimatum rețelei X. Acesta a cerut platformei să desemneze un reprezentant legal în Brazilia în termen de 24 de ore, altfel riscând să fie suspendată.

X, care are aproximativ 22 de milioane de utilizatori în țară, a refuzat să se conformeze, potrivit AFP.

Ca urmare a acestui refuz, judecătorul Moraes a ordonat „suspendarea imediată, completă și totală" a funcționării X în Brazilia. El a solicitat Agenției Naționale de Telecomunicații (Anatel) să introducă decizia în termen de 24 de ore. Mai mult, giganților tech precum Google și Apple, precum și furnizorilor de internet, li s-a cerut să blocheze accesul la platformă.

Reacția lui Elon Musk nu a întârziat să apară. Miliardarul american a acuzat un „pseudo-judecător neales" de „distrugerea" libertății de exprimare, declarând că aceasta este „fundamentul democrației".

Blocarea a început să fie inrodusă în zorii zilei de sâmbătă, cu numeroși utilizatori raportând imposibilitatea de a accesa rețeaua. Pentru a descuraja încercările de ocolire a blocajului, judecătorul a amenințat cu amenzi zilnice de 8.000 de euro.

Conflictul vine la o lună înainte de alegerile municipale din Brazilia, adăugând o dimensiune politică tensiunilor. Tabăra președintelui de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, se confruntă cu o dreaptă care îl vede pe Elon Musk ca pe un potențial aliat.

Suspendarea va rămâne în vigoare până când X se va conforma cerințelor, va plăti amenzile impuse și va numi un reprezentant legal în Brazilia. În acest timp, alte rețele sociale, precum Bluesky, au raportat un „aflux uriaș" de noi utilizatori brazilieni.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Rețeaua X brazilia blocata elon musk
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri