În Moldova, mucenicii sunt copți din aluat de post sau de cozonac. În partea de sud a țării, mucenicii se fierb în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Rețeta mucenicilor muntenești e foarte simplă și e gata în mai puțin de 30 de minute, doar să avem răbdare să se răcească.
INGREDIENTE
-
200 g mucenici
-
2 l apă
-
8 linguri de zahăr
-
2 plicuri de zahăr vanilinat
-
1 baton de scorțișoară
-
Coaja rasă de la 1 lămâie
-
Nucă măcinată
-
Pudră de scorțișoară
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Fierbeți apa cu un praf de sare, zahărul, batonul de scorțișoară și zahărul vanilinat.
- Când apa stă să fiarbă, puneți mucenicii și îi fierbeți conform instrucțiunilor de pe pachet. Noi i-am fiert 10 minute.
- Luați vasul de pe foc, scoateți batonul de scorțișoară și puneți 3-4 linguri de nucă măcinată. Nu puneți acum mai mult, pentru că se înnegrește apa.
- Acoperiți vasul și lăsați mucenicii muntenești să se răcească (în acest timp, ei se vor mai găti).
- Adăugați extra nucă și pudră de scorțișoară în boluri, înainte de a mânca.