Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli

de Diana Scarlat    |   

Comunitățile tradiționale din județul Hunedoara sunt căutate de gurmanzi pentru cârnăciorii Virșli, specifici zonei. Rețeta acestor cârnați picanți, speciali, este veche de peste 300 de ani și a fost transmisă din generație-n generație, diferențiindu-se puțin de la o zonă la alta. Baza rețetei constă în carnea de oaie și mațele de oaie, iar două dintre secrete sunt afumarea și opărirea lor, până la trei minute, ca mod de preparare. În unele zone din Hunedoara, cârnații Virșli se fac în mod tradițional din carne de capră sau de oaie, adăugându-se și puțină slănină de porc. Afumarea trebuie să fie profundă. În toată Țara Zarandului și de la Brad la Făget, până la Câmpeni, rețetele tradiționale de Virșli sunt păstrate cu sfințenie de comunitățile locale și nu pot lipsi de la sărbători. Una dintre rețetele care se pot prepara în gospodărie include: 1,5 kg. carne macră de oaie sau de capră, atent curățată de grăsime, 300 de grame de slănină crudă de porc, preferabil de pe spate, 50 de grame de usturoi (circa 30 de grame/kilogram de compoziție), 30 de grame de sare grunjoasă, 20 de grame de piper măcinat (circa 10 grame/kilogram), 1 lingură de boia de ardei dulce, aromată și 1 linguriță de boia de ardei iute. Cârnații sunt făcuți doar în mațe de oaie, uscați și bine afumați.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri