Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Rețetă de vin fiert și condimente

Sfaturi în bucătărie. Rețetă de vin fiert și condimente

de Redacția Jurnalul    |   

Sezonul rece aduce pe mesele românilor vin fiert cu zahăr, condimente și felii de fructe. Această băutură poate transforma astfel o seară obișnuită de iarnă într-o ocazie specială.

Importantă este alegerea vinului. Acesta trebuie să ofere o bază bogată și robustă, capabilă să susțină aromele intense ale condimentelor. Vinurile roșii seci sau demiseci, cum sunt Merlot sau Cabernet Sauvignon, sunt adesea recomandate pentru vinul fiert datorită taninilor care completează notele condimentate și dulci, potrivit hellotaste.ro.

Însă persoanele care preferă o variantă mai lejeră pot opta pentru vinurile mai puțin intense, precum Pinot Noir. În mod tradițional, vinul alb nu este potrivit însă combinația cu miere și citrice poate crea o variantă ușoară și plăcută.

Rețetă de vin roșu cu scorțișoară și piper

Ingrediente
750 ml vin roșu (preferabil sec sau demisec)
3 linguri de zahăr (sau după gust)
2 bețe de scorțișoară
5-6 boabe de piper negru
3-4 cuișoare (opțional)
1 portocală feliată
1 măr feliat (opțional).

Mod de preparare

Se toarnă vinul într-o cratiță și se adaugă zahărul, scorțișoara, boabele de piper, cuișoarele, feliile de portocală și de măr.

Se pune cratița la foc mic și se încălzește lent vinul, amestecând ocazional pentru a se topi zahărul și a elibera aromele condimentelor. Vinul se lasă pe foc până ajunge aproape de punctul de fierbere (nu se fierbe complet pentru a nu evapora alcoolul), 10-15 minute.

După ce vinul s-a încălzit și a prins arome, se îndepărtează cratița de pe foc. Se lasă câteva minute să se infuzeze. Se strecoară și se toarnă în căni sau pahare rezistente la căldură. Se servește cald, decorat cu o felie de portocală sau un baton de scorțișoară, după preferință.

Vinul nu ar trebui să fie lăsat să fiarbă propriu-zis. Trebuie să fie încălzit până aproape de punctul de fierbere.

Este bine să-l ții pe foc timp de 10-15 minute, la foc mic, suficient cât să ajungă la o temperatură de aproximativ 70-80°C. Important este să nu îl lași nesupravegheat pentru că există riscul să se umfle foarte repede. La această temperatură, zahărul și condimentele își eliberează aromele, fără ca alcoolul din vin să se evapore.

Dacă vinul începe să dea semne că va începe să fiarbă (apare abur și mici bule pe margine), e bine să-l iei de pe foc și să-l lași să se infuzeze câteva minute.

Cantitatea de zahăr pentru vinul fiert depinde de preferințele personale și de cât de dulce este vinul folosit. În general, pentru un litru de vin, se recomandă între 50 și 100 g de zahăr. Dacă vinul este sec, poți adăuga mai aproape de 100 g. Dacă vinul este deja dulce sau demisec, 50 g ar putea fi suficient.

De asemenea, poți gusta vinul pe parcurs și ajusta dulceața după preferință. Dacă preferi alternative naturale, poți înlocui zahărul cu miere, adăugând treptat pentru a obține nivelul dorit de dulceață, notează hellotaste.ro.

Subiecte în articol: culinar vin fiert condimente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri