Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de joi. Ghizmană sau bismană (rețetă de jucat la Paparude)

Rețeta zilei de joi. Ghizmană sau bismană (rețetă de jucat la Paparude)

Tot căutând în vechi cărți și caiete adevăratele retete romanesti, găsești câteodată, surprinzător, bucate ce te leagă de un trecut mai vechi decât gândeai. De timpul dacic și de-acela al primilor creștini, unit prin obiceiuri ce ne trec dintr-o istorie în alta.

A treia joi după Rusalii. Zi de jucat. De ritual. De paparude. Să vină ploaia, să ne ude. Divinitate precreștină, dacică, se pare, ea e femeia care-și înfășoară trupul gol în crengi și frunze. Și dansează. Invocă ploaia și fertilizează. Zic unii că din vremea dacilor se face coptura asta tainică. Ghizmana. Tot din ingrediente adunate, din casă-n casă, de copii. Femeia care-o pregătește se cere-a fi curată. Fără păcat. Și fără pată. Din ce au strâns copiii, ziua toată, ea va găti ghizmana-nmiresmată. Și tu poți s-o gătești!


Spargi ouăle și le așezi într-un castron, cu zahărul pisat, după plăcere. Bați bine. Până spuma începe să se-albească.

Pui făină și-amesteci tot, întruna până se-ngroașă ca o cremă. Mai pui miroazne și iar o subțiezi, cu lapte căldicel.

........................

Citește mai departe toate detaliile acestei savuroase RETETE ROMANESTI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri