Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei. Tisăliță sau sâlvoiță ca pe Târnave

Rețeta zilei. Tisăliță sau sâlvoiță ca pe Târnave

În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de gospodari cu tot felul de bauturi cu nume ciudate. si nu ma refer la vinuri si alcooluri, ci la bauturi cu efect racoritor, folosite adeseori, intr-o maniera nemaiintalnita altundeva, pentru a pregati diferite mancaruri.

De altfel, Anamaria Grigorut, mentorul meu in bucataria localnicilor din Bucerdea Vinoasa, mi le-a prezentat mereu asa: „bautura racoritoare/delicioasa si mancare”, nu cumva sa ma indoiesc. Dar sa vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepara din mere sau pere si apa; se culeg fructele care cad la pamant, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, intr-un vas de lemn. Compozitia obtinuta se depoziteaza intr-un vas mai mare – cada cu cep, peste care se toarna apa lasandu-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lasand sa curga sucul rezultat. Se serveste in loc de vin sau suc in zonele de munte. Tisalita se prepara din fructe (mere, pere, prune, cirese, visinet), apa, zahar si paine dupa preferinta. Se pune apa la fiert, se adauga............

Citește rețeta mai departe aici

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri