Mucenici moldovenești
Pentru prepararea mucenicilor cu nucă și miere este nevoie de 500 g făină, 280-290 ml lapte, 4 gălbenușuri, 80 ml ulei vegetal, 80-120 g zahăr, 7 g drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 1 praf de sare. Pentru a fi unși este nevoie de 120 ml apă, 80 g zahăr tos, 1 linguriță extract de vanilie, coajă de portocală, 100 g miere, 150 g nucă măcinată.
Preparare mucenici
Laptele călduț se pune într-un ibric, împreună cu zahărul și drogdi,a pentru 10-12 minute. Făina se pune într-un bol, la mijloc se face o gaură și se adaugă sarea, drojdia activată, coaja de lămâie și gălbenușurile. Se frământă până când aluatul devine elastic și omogen. Se adaugă treptat uleiul în aluat până se frăgezește. Aluatul se pune la dospit într-un castron uns cu ulei și se acoperă cu o folie pentru circa o oră. Aluatul se răstoarnă apoi pe un plan de lucru uns cu puțin ulei și se împarte în 8 părți egale. Se rulează bastonașe lungi de circa 55-60 de cm, dintr-o parte într-un sens, iar din cealaltă parte în sensul opus.
Se pun mucenicii pe o tavă de cuptor pe care se află hârtie de copt și se acoperă cu o folie circa 25 de minute. Cuptorul se încălzește la 180 gr Celsius. Se bate oul cu laptele, se ung mucenicii și se pun la cuptor circa 18 minute.
Preparare sirop
Se pun zahărul și apa la fiert iar după ce clocotește se mai lasă 2 minute. Se adaugă coaja de portocală și extractul de vanilie.
Se scot mucenicii din cuptor și se lasă să se răcească. Se însiropează ungând fiecare mucenic, cu ajutorul unei pensule de silicon, apoi se adaugă miere și se presară nucă.
Mucenici muntenești
Mucenicii muntenești nu se aseamănă cu cei moldovenești. Acești sunt din făină, de dimensiuni mici și se fierb în apă. Se mai adaugă sare, vanilie, coajă rasă de lămâie, zahăr ars și esență de rom.
Pentru prepararea acestora este nevoie de 100 g mucenici, 150 g zahăr, 100 g nucă, un plic de zahăr vanilat, puțină scorțișoară măcinată, sare, coajă rasă de lămâie, esență de rom (opțional).
Zahărul se prepară într-o crăticioasă pusă pe foc, împreună cu coaja de lămâie, vanilie, scorțioșoară. Peste acestea se adaugă 500 ml apă. Siropul se lasă la fiert până clocotește. Mucenicii se fierb în această zeamă. Trebuie calculat 100 g mucenici/1 l apă de sirop. Între timp se prăjește nuca rasă în tigaie ori se poate adăuga la final, în apa cu mucenicii ori direct în farfurie. După ce se stinge focul, cratița se acoperă cu un capac timp de 30 de minute. Se servesc reci sau calzi, după gust.
Poftă bună!