Există multe cutume legate de marile sărbători creștine, în satele românești. Una dintre ele spune că ouăle se roșesc toate cele 40 de zile cât Domnul Iisus Hristos a hălăduit pe Pământ, după Învierea Sa, adică până la Înălțare. În unele sate din Moldova, chiar se zice că nu doar ouă trebuie să roșești, ci și cozonac să frămânți, măcar o dată în săptămână, până se împlinește sorocul celor 40 de zile.
Iar pentru Înălțare, iată care e cel mai gustos cozonac. Dupa o reteta moldoveneasca!
Un kg faina de patiserie, 12 galbenusuri, un ou (pentru uns), 100 g unt, 150 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, o jumatate de lingurita de sare fina. Pentru umplutura: 400 g zahar tos, 400 g miez de nuca, o esenta de rom (sau doua lingurite de rom), 200 g stafide mari (sultanine).
Se incalzeste laptele si se imparte in doua. in 250 g zahar se pune tot zaharul (mai putin o lingura care se pastreaza pentru drojdie) si se lasa la racit. Restul de 250 ml lapte se toarna, fierbinte, peste o cana de faina, amestecandu-se bine ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se lasa sa se racoreasca.