Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă în partid. Donatorii democrați amenință cu retragerea, dacă Biden nu renunță!

Revoltă în partid. Donatorii democrați amenință cu retragerea, dacă Biden nu renunță!

de Şerban Mihăilă    |   

Nemulțumirea crescândă a democraților față de prestația neașteptat de slabă a președintelui Joe Biden la dezbaterea prezidențială de săptămâna trecută pare să se transforme într-o revoltă de partid în toată regula. Deocamdată, președintele în exercițiu se comportă ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, iritându-i și mai tare pe membrii propriei formațiuni politice.

„Pentru binele lui Biden și al țării, ar trebui să se retragă imediat!”, a tunat Whitney Tilson, important donator democrat și fost manager de fonduri speculative, într-o declarație oferită în exclusivitate site-ului DailyMail.com.

„Faptul că au trecut deja câteva zile și Biden nu a făcut nimic pentru a ne liniști confirmă cele mai mari temeri ale mele!”, a adăugat Tilson, care a donat partidului mai mult de 300.000 de dolari în ultimii ani.

„Cât de proști ne cred?”

La mai puțin de o săptămână după ce președintele s-a chinuit să își mențină șirul gândurilor și a rămas în mijlocul răspunsului, blocat într-un limbaj de neînțeles în timpul dezbaterii CNN, donatorii de stânga sunt tot mai iritați și neliniștiți.

Sâmbătă, Biden a apărut la o strângere de fonduri din New York, unde a citit un discurs simplu de 15 minute de pe un teleprompter, înainte de a pleca fără să răspundă la întrebări.

„Să faci asta în următoarele cinci luni nu va fi suficient!”, a spus unul dintre participanții la strângerea de fonduri, subliniind că susținătorii lui Biden, neliniștiți din motive lesne de înțeles, merită asigurări că președintele în exercițiu este capabil să îl învingă pe Donald Trump în noiembrie.

Ulterior, sâmbătă seara, președintele Comitetului Național Democrat (DNC), Jaime Harrison, și managerul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, nu au făcut decât să alimenteze și mai mult îngrijorările în cadrul unei teleconferințe cu membrii ezitanți ai DNC.

„Convorbirea a fost asemănătoare cu un discurs de încurajare.”, a mărturisit John Verdejo, membru al Partidului Democrat din Carolina de Nord, care a declarat pentru „Mail” că a fost surprins de faptul că organizatorii nu au abordat „elefantul din cameră”, și anume incapacitatea lui Biden de a vorbi clar.

 

Alți membri ai DNC au mers cu criticile chiar mai departe decât Verdejo. Unii au spus că s-au simțit „trași pe sfoară” de către oficialii de campanie, care au participat la teleconferință. Aceștia din urmă păreau să nege că ar exista motive de îngrijorare. De altfel, linia oficială a echipei Biden pare să fie – „nimic demn de comentat”.

„În toate sondajele care contează, datele arată că dezbaterea nu a făcut nimic pentru a schimba percepția poporului american.”, a insistat Jen O'Malley Dillon, președintele campaniei „Biden-Harris 2024”, într-un comunicat publicat în weekend.

Aproape nimeni nu crede însă aceste afirmații.

„Datele!?”, a scris, pe platforma X, Mike LaRosa, fost secretar de presă al Primei Doamne, Jill Biden. „Dacă există date care contrazic impactul a ceea ce am văzut cu toții, atunci unde naiba sunt ele???!”

Nici donatorul democrat Whitney Tilson nu s-a lăsat mai prejos: „Urinează pe picioarele noastre și ne spun că plouă. Este insultător. Cât de proști ne cred?”

De fapt, un sondaj CBS News/YouGov efectuat în cele două zile care au urmat dezbaterii CNN a arătat că 72% dintre alegătorii înregistrați nu cred acum că Biden are „sănătatea mentală și cognitivă necesară pentru a servi ca președinte”. Această cifră a crescut de la 65 % la începutul lunii iunie.

„Aveți de gând să renunțați?”

Luni dimineață, Biden se refugia încă la Camp David împreună cu familia sa, care se strânsese pentru o ședință foto post-dezbatere. 

El nu s-a întors la Casa Albă până luni seara târziu, când a făcut o scurtă remarcă despre decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, înainte de a părăsi podiumul fără a răspunde la întrebări.

Un reporter a putut fi însă auzit strigând în urma președintelui: „Aveți de gând să renunțați?”

Această aparentă lipsă de reacție din partea lui Biden stârnește chiar și acum îngrijorare în rândul congresmenilor democrați, care se tem că poticnelile lui Biden ar putea sfârși prin a le pune în pericol propriile perspective electorale.

„Toată lumea așteaptă să vadă ce va face și ce va spune președintele. Cred că președintele însuși trebuie să se apropie de liderii congresmeni.”, a remarcat un membru al Camerei Reprezentanților.

Cea mai mare provocare

Cea mai mare provocare pentru Partidul Democrat este însă faptul că, chiar dacă președintele s-ar da la o parte, nu ar exista un candidat evident care să-l înlocuiască sau o cale clară de urmat.

Prin urmare, sfatul lui Tilson pentru Biden, în cazul în care președintele nu se retrage din cursă, este să renunțe la notițe, telepromptere și întrebări verificate și să demonstreze că este la înălțimea funcției, organizând conferințe de presă săptămânale sau întâlnindu-se cu consiliul editorial al publicației „The New York Times” pentru a-i convinge pe jurnaliști că au greșit când i-au cerut să renunțe la cursă.

„Este absolut o strategie rezonabilă.”, a spus Brett Bruen, fost consilier al lui Obama. „Asta, dacă Biden nu face un alt pas greșit public major.”, a adăugat el. 

O altă provocarea fără precedent pentru democrați ar fi aceea de a schimba un candidat prezumtiv al unui partid majoritar, la șapte săptămâni de la o convenție de nominalizare și la patru luni de la alegerile generale.

Cea mai descurajantă veste pentru cei care doresc ca Biden să se retragă a venit recent tot de la Chavez Rodriguez. Ea a afirmat că, dacă Biden s-ar da la o parte, doar vicepreședintele Kamala Harris ar putea utiliza fondurile strânse de campania sa.

Cele 91,2 milioane de dolari strânse de campania Biden-Harris până la 31 mai nu pot fi transferate niciunui alt candidat, în conformitate cu normele Comisiei electorale federale.

Iar asta este o altă veste dureroasă pentru oficialii partidului, care știu foarte bine că Harris este cotată frecvent în sondaje drept cel mai nepopular vicepreședinte din istorie.

Subiecte în articol: revolta partid biden
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri