Jurnalul.ro Special Interviuri Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”

de Florin Condurateanu    |   

Când atât de importantul sistem renal nu-şi mai îndeplineşte rolurile complexe, se deteriorează analizele, cresc otrăvurile din organism - ureea, creatinina, acidul uric - e o stare de uremie şi e pericol de insuficienţă renală, cea decompensată impunând dializă la 2-3 zile şi transplantul de rinichi. Interviu cu profesor doctor Mircea Penescu, manager Spitalul Clinic de Nefrologie “Carol Davila”

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Mircea Penescu, se vede că, pe lângă om de ştiinţă, sunteţi şi artist, conduceţi Orchestra Simfonică a Medicilor, cu apreciate concerte la Ateneu. Aţi vorbit despre rinichi cu metafore, “rinichiul este un organ de lux, rinichiul este cenzorul organismului”... 

Prof. Mircea Penescu: - Păi, rinichii, însumând doar 300 de grame la un organism de circa 80 de kilograme, primesc o cincime din cantitatea totală de sânge, este un organ de lux. Si-apoi rinichii separă binele de rău în organism, elimină deşeurile toxice şi păstrează substanţele folositoare. Multe boli, dintre cele grave au tangenţă cu sistemul renal: cea mai rebelă hipertensiune, anemia, bolile endocrine, starea osului, afecţiunile digestive, hepatice, mare parte din bolile cardio vasculare, toate interferă cu patologia rinichilor.

F.C.: - Durerile pricinuite de pietrele la rinichi sunt teribile, pe locul doi al celor mai violente dureri. Cum pot evita riscul de recidivă a colicilor renale cei care au trecut prin focul acestor chinuri?

Prof. M. Penescu: - Cea mai bună metodă este să se bea multe lichide. Omul trebuie să bea 2 litri de lichide ca să urineze 1,5 litri. Cei care au suferit colici renale e cazul să bea 2,5 litri de lichid pentru a spăla bine aparatul renal. Când urina bălteşte sunt condiţii favorabile pentru  coagularea cristalelor de săruri formându-se calculi, dar  sporeşte şi pericolul de infecţii urinare. Formarea de calculi renali este cauzată de dereglarea unor metabolisme, cauza acestei stricări a echilibrului metabolismelor este necunoscută. Unii medici recomandă celor care au suferit de colică renală anumite diete. În funcţie de natura calculilor, pietrele la rinichi cel mai adesea au în componenţă oxalat de calciu, altele uraţi. Cei care au avut calculi pe bază de calciu, zic acei medici că trebuie să evite roşiile, vinetele, ceaiul verde, băuturile cola, cacaoa. Cei cu pietre preponderent de uraţi trebuie să se abţină de la carnea tânără, miel, ied, viţel, de carnea de vânat, de organe, ficat, rinichi, inimă, de mezeluri. Dar sfatul cel mai potrivit este: “multe lichide!”.

F.C.: - Chirurgii făceau operaţii mari să scoată pietrele de rinichi...

Prof. M. Penescu: - Acum doar 3-4% dintre calculii renali se rezolvă chirurgical. Există metode de spargere a calculilor. Un calcul de mărime până la dimensiunea sâmburelui de măslină se elimină spontan, de fapt circa 70% din calculi se elimină spontan. Dacă nu, se utilizează litotriţia, pacientul se aşează pe o masă ce emite ultrasunete, care sparg calculii, ce apoi se elimină spontan. Dacă nu s-au fărâmiţat până la dimensiuni destul de mici se repetă procedeul de litotriţie după 3 zile. Se practică şi metoda de a intra cu endoscopul pe calea naturală, se ajunge la piatră şi prin sondă se lansează ultrasunete, care sparg pietrele ce se agaţă şi se scot cu endoscopul. Există şi metoda de a pătrunde cu tuburi din ce în ce mai largi prin pielea şi ţesuturile mijlocului, se ajunge fără incizie la calculi, care sunt atacaţi cu ultrasunete.

F.C.: - Îndrăgita cântăreaţă Mirabela Dauer a fost operată şi i s-a extirpat un rinichi, se va descurca doar cu unul?

Prof. M. Penescu: - Sistemul renal este prevăzut cu o asemenea rezervă de capacitate, încât omul trăieşte cu un singur rinichi, ba mai mult, se descurcă şi cu doar o parte din al doilea rinichi, îşi îndeplineşte rolul cu doar 35% din totalul de capacitate a sistemului întreg renal.

O piatră mai mare în rinichi poate să nu ducă la dureri, dacă ea nu se mişcă. Pietrele mai mici migrează, rănesc ţesuturile, duc la sângerări, la simptomele brutale ale unei colici renale.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri