Jurnalul.ro Special Proiectul „Green Energy Corridor”: România va aduce energie verde din Azerbaidjan printr-un cablu submarin

Proiectul „Green Energy Corridor”: România va aduce energie verde din Azerbaidjan printr-un cablu submarin

de Adrian Stoica    |   

O societate mixtă care să faciliteze exportul de energie verde din Asia Centrală în Europa va fi înființată la Baku, potrivit lui Orkhan Zeynalov, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, relatează agenția Azernews, citând presa kazahă. Zeynalov a confirmat că a fost aprobată o misiune tehnică pentru un studiu preliminar de fezabilitate realizat în colaborare cu firma italiană de consultanță CESI SpA (Centro Elettrotecnico Sperimentale Italiano „Giacinto Motta”). Acest anunț vine în contextul în care pe 17 decembrie 2022, Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au semnat un acord de parteneriat strategic pentru a construi un pod energetic din Caucaz către Europa. Acest acord include dezvoltarea unui cablu submarin cu o capacitate de 1.000 MW și cu o lungime de 1.195 de kilometri. Cablul va transporta energie electrică verde din Azerbaidjan prin Georgia și Marea Neagră până în România, cu distribuție ulterioară în Ungaria și alte regiuni europene.

Anunțul ministrului adjunct al Energiei din Azerbaidjan a fost făcut în cadrul reuniunii inaugurale a miniștrilor energiei din țările din Asia Centrală care are loc în Kazahstan. „Grupul de lucru a ajuns la un acord pentru a forma o societate mixtă la Baku. Azerbaidjanul anticipează că acest coridor de export va diversifica piețele de energie electrică ale națiunilor din Asia Centrală. Aceste inițiative sunt de așteptat să sporească securitatea energetică, să avanseze dezvoltarea Coridorului de Mijloc (The Middle Corridor) și consolidarea integrării dintre Azerbaidjan și țările din Asia Centrală”, a declarat Zeynalov, scrie Azernews. Coridorul de Mijloc este o rută comercială lungă de 6.500 de kilometri, care leagă China de Europa prin Asia Centrală și Munții Caucaz, iar ea a revenit în actualitate după invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Pregătiri și la Transelectrica

Pentru participarea la viitoarea societate mixtă, se fac pregătiri și la Transelectrica, compania națională de transport a energiei care va gestiona acest proiect din partea României. Astfel, acționarii Transelectrica au fost convocați pentru data de 12 august să aprobe Planul de Dezvoltare al rețelei de transport a energiei pentru perioada 2024 - 2033, dar și participarea companiei la capitalul social al unei noi societăți. Este vorba de compania care se va ocupa de Proiectul „Green Energy Corridor”.  

Condițiile în care vom participa la constituirea noii societăți 

Potrivit documentului care urmează să fie votat de către acționarii Transelectrica, societatea care se va constitui între companiile desemnate de Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria urmează să respecte următoarele condiții pentru ca partea română să participe:

-Formă de organizare: societate cu răspundere limitată 

-Sediu social: în municipiul București, România; 

-Capital social: format cu o contribuție egală a fiecărui asociat, respectiv cu o contribuție maximală a Companiei de 1.000.000 EUR (sau echivalent în RON, inclusiv majorările de capital ulterioare); -Administrare: numărul de administratori egal cu numărul asociaților, fiecare asociat având dreptul să propună câte un administrator (cu puteri egale); 

-Obiect de activitate:   producția, transportul și distribuția energiei electrice; 

-Având în vedere posibilitatea cooptării și a altor entități relevante desemnate de alte state, în măsura în care există un acord unanim al fondatorilor în baza unui acord al guvernelor care i-au desemnat, pot fi cooptați în Societatea JV noi acționari cu respectarea contribuției egale a asociaților la capitalul social și a dreptului fiecărui asociat de a propune câte un administrator.   

În data de 27 mai 2024, la București, în aplicarea Acordului dintre Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi - Proiectul „Green Energy Corridor”, Transelectrica și celelalte părți relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv companiile AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem si MVM Zrt., au semnat un Memorandum de înțelegere prin care au convenit să depună eforturile necesare pentru înființarea unei societăți de tip joint venture, cu sediul în România.  Totuși, potrivit anunțului făcut acum de către ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, sediul viitoarei companii ar urma să fie la Baku.

Studiul, finanțat de Banca Mondială

Cu contribuția financiară a Băncii Mondiale, Georgia a elaborat în 2020 un studiu de prefezabilitate privind realizarea unui cablu submarin între România și Georgia, pe bază de fibră optică, în vederea intensificării de schimburi transfrontaliere în domeniul energiei electrice și telecomunicațiilor. Ulterior, în mai 2022, în contextul discuțiilor dintre România și Georgia privind lansarea unui studiu de fezabilitate extins pentru realizarea acestei interconectări, partea azeră și-a exprimat interesul să devină parte a acestui proiect. În aceste condiții, pe 18 iulie 2022 Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan semnau Memorandumul de Înțelegere pentru stabilirea unui parteneriat strategic în domeniul energiei, care stabilește un cadru de cooperare în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului din surse regenerabile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri