x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conturile Transelectrica, golite de demiterile politice ale fostului Guvern Cîțu

Conturile Transelectrica, golite de demiterile politice ale fostului Guvern Cîțu

de Adrian Stoica    |    28 Iun 2024   •   08:20
Conturile Transelectrica, golite de demiterile politice ale fostului Guvern Cîțu

Demiterile pe criterii strict politice ale membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere al companiei Transelectrica decise de fostul Guvern Cîțu sunt plătite și astăzi de administratorul rețelei de transport al energiei.

Transelectrica a mai pierdut acum un proces la Curtea de Arbitraj de la Viena intentat de unul dintre foştii supraveghetori. Curtea a admis pretenții financiare de un milion de lei. Sumele câștigate până acum în instanță de către cei care au fost demiși de la conducerea Transelectrica depășesc 6 milioane de lei, echivalentul a peste 1,2 milioane de euro. Demiterile au fost considerate ilegale, în condițiile în care respectivele persoane fuseseră numite în funcții pentru un mandat de patru ani în urma unui proces de selecție desfășurat conform principiilor guvernanței corporative și, în plus, nu li s-a oferit nicio motivație pentru demiterea lor.

Transportatorul naţional de energie, compania Transelectrica, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că Centrul de Arbitraj de la Viena a admis pretenţii împotriva companiei ca urmare a soluţionării cererii de arbitraj ARB-5736 dintre Mircea Cristian Staicu şi Transelectrica. Mircea Cristian Staicu a fost membru în Consiliul de Supraveghere şi a fost demis în iunie 2021 de Secretariatul General al Guvernului în calitate de acţionar majoritar. Acesta i-a demis în iunie 2021 pe toţi cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere, înlocuindu-i cu cinci membri cu mandate provizorii de patru luni. La trei zile după demiterea supraveghetorilor, noul Consiliu de Supraveghere a revocat membrii Directoratului şi i-a înlocuit tot cu interimari. 

Ce trebuie să plătească Transelectrica

Prin Hotărârea arbitrală pronunţată la 14 iunie 2024 şi înregistrată de Transelectrica pe 25 iunie 2024, Centrul de Arbitraj de la Viena a admis mai multe pretenţii împotriva companiei: plata sumei de 609.889 de lei reprezentând compensaţia de denunţare aferentă indemnizaţiilor fixe brute lunare rămase până la sfârşitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii; plata sumei de 186.384 de lei reprezentând compensaţia de neconcurenţă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii; plata sumei de 135.128 de lei reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri şi cheltuieli arbitrale.

Toate procesele - pierdute la Viena

În ianuarie anul acesta compania a mai fost condamnată de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Comănescu Jean-Valentin, fost membru al Consiliului de Supraveghere, suma de 838.728 de lei. Anul trecut, Centrul de Arbitraj de la Viena a admis pretenţiile financiare ale mai multor foști șefi ai companiei care au fost demiși fără nicio explicație. Astfel, în luna mai, Transelectrica a fost obligată să-i plătească lui Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, o compensație în sumă de 559.164 de lei. Hotărârea arbitrală era definitivă și obligatorie. De asemenea, la începutul anului trecut, Transelectrica a fost obligată tot de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, compensaţii de 792.132 de lei. Câteva luni mai târziu, în august, și Ciprian Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2021, a câștigat la Viena procesul intentat companiei, aceasta fiind obligată la plata sumei totale de aproape 2 milioane de lei. Ulterior, în luna octombrie, Transelectrica a anunțat că Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, a câștigat și ea la Centrul de Arbitraj de la Viena compensații de circa 838.000 de lei. Compensații a câștigat în instanță în decembrie anul trecut și Adrian Goicea, numit președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica în iarna lui 2019 pentru un mandat de patru ani și demis fără explicații un an și jumătate mai târziu. Acestea se ridică la suma de 840.000 de lei. 

Transelectrica are 3,1 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Compania a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 103 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară din 2023.

Transelectrica își selectează noul Directorat

Compania a anunțat declanșarea procesului de selectare a membrilor Directoratului după principiul guvernanței corporative. Cei cinci viitori directori ai transportatorului de energie vor trebuie să aibă experiență semnificativă în domeniul economic, ingineresc sau juridic, să fi activat măcar cinci ani în consultanța de management, să fi activat anterior măcar cinci ani într-o poziție de conducere la o autoritate de stat sau privată, să aibă cel puțin 10 ani vechime în muncă și nu se află în conflict de interese care să îi facă incompatibili cu exercitarea atribuțiilor specifice postului pentru care au aplicat. Directoratul îndeplineşte toate actele necesare pentru realizarea obiectului de activitate al Companiei, cu excepţia celor rezervate de lege în sarcina Consiliului de Supraveghere şi a Adunării Generale a Acţionarilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×