x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Sebastian Burduja, la Conferința RO 3.0: Proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro, impact în economie, locuri de muncă, dezvoltare

Sebastian Burduja, la Conferința RO 3.0: Proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro, impact în economie, locuri de muncă, dezvoltare

de Redacția Jurnalul    |    20 Iun 2024   •   12:45
Sebastian Burduja, la Conferința RO 3.0: Proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro, impact în economie, locuri de muncă, dezvoltare
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța parteneriatului între sectorul public și privat pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a României, în cadrul conferinței "Investitori pentru viitor. Marile proiecte care mișcă România", parte a proiectului RO 3.0.

Burduja a afirmat că prioritățile în sectorul energetic sunt securitatea, accesibilitatea și sustenabilitatea. "Energia mișcă rotițele în economie, ne poate face viața mai bună, mai ușoară. În trilema energetică - energie sigură, competitivă și verde - vom prioritiza în ordinea siguranță, accesibilitate și mediu", a explicat ministrul.

El a prezentat cifre impresionante, estimând investiții de peste 60 de miliarde de euro până în 2032, care vor avea un impact semnificativ asupra economiei, creării de locuri de muncă și promovării unei energii mai ieftine și ecologice.

„O să vă dau niște cifre, care vise vor părea foarte mari, pe care eu o să le justific, după care o să spuneți că am făcut o treabă destul de bună. O să mă refer doar la proiectele de la Ministerul Energiei.și vă pot spune că în următorii ani, până în 2032,  proiectele noastre de investiții vor însemna peste 60 de miliarde de euro, impact în economie, locuri de muncă, dezvoltare, o energie mai ieftină, sigură și mai verde.

Din PNRR, avem 460 de milioane de euro, adică aproape 2000 de megawați producție de energie verde, 100 de milioane de euro producție de hidrogen, 280 de milioane de euro producție de baterii, producție de panouri fotovoltaice și stocare, prima schemă de stocare 80 de mlionane de euro, finanțată cu un interes fantastic, 62 de milioane de euro eficiență pentru industrie - bani pentru companii pentru a-și eficientiza activitatea și a-și moderniza echipamentele. 380 de milioane de euro s-au dus pentru modernizarea CET-urilor Craiova, Constanța, Arad, Râmnicu Vâlcea.

Fodul pentru Modernizare  - jumătate de miliard de euro pentru primării, pentru beneficiari publici care își susțin costurile prin investiții în principal în parcuri solare. 815 milioane de euro s-au dus la producție și autoconsum. Ne așteptăm la cel puțin încă 2000 de megawați. Apelul e deschis și rog toată piața să vină să depună proiecte. Undeva în 23 iulie se închide acest apel. Banii de la Complexul Energetic Oltenia - reinventarea Complexului, parcuri solare și noi centrale pe gaz, 800 de milioane de euro. Ișalnița și Turceni înseamnă încă 1300 de megawați.

Banii pentru distribuție, pentru că vorbim despre necesitatea de a ne moderniza rețelele, asta înseamnă deja 1,1 miliarde și mai obținem încă jumătate de miliard, în toamna aceasta, de la Fondul pentru Modernizare. Zece proiecte Transelectrica - jumătate de miliard de euro. Banii petru CET-uri - 361 de milioane de euro. În București, CET progresul și CET grozăvești vor fi modernizate, plus un CET nou la Titan.

Ministerul Transporturilor a luat 470 de milioane de euro pentru trenuri noi. Cred că este o achiziție în premieră după foarte mulți ani, tot prin Fondul pentru Modernizare și cu sprijinul Ministerului Energiei. Și Agricultura - jumătate de miliar de euro, producție energie verde pentru fermieri.

Mai avem 1, 5 miliarde de euro pentru industrie, certificate verzi și banii pentru consumatori de energie. apalus schema contractelor pentru diferență - 3 miliarde de euro și încă 5000 de megawați energie verde solar, eolian”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja Conferinţa RO 3.0