Jurnalul.ro Cultură Teatru Romanul “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa, pentru prima dată adaptat pentru teatru

Romanul “Mătușa Julia și condeierul” de Mario Vargas Llosa, pentru prima dată adaptat pentru teatru

de Magdalena Popa Buluc    |   

Pentru prima dată adaptat pentru teatru, Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa, unul dintre cele mai fascinante romane ale literaturii lumii, s-a transformat în spectacol, la Timișoara. Astfel că  vineri, 18 octombrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari” al Teatrului Național Timișoara, tumultoasa, scandaloasa, savuroasa, năstrușnica, de-toți-cunoscuta poveste de dragoste „secretă” dintre tânărul Mario și mătușa sa, Julia, își așteaptă spectatorii în decorul de teatru radiofonic și le propune să fie martori la joaca de-a realitatea pe care o inventează, mai în  glumă, mai în serios, Scriitorul, de-a lungul întregului spectacol.

Mătușa Julia și condeierul este un proiect important pentru Teatrul Național, care are pentru prima dată ocazia să propună publicului său întâlnirea teatrală cu Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX,  câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Celebru pe plan internațional cu romane care au intrat deja în bagajul cultural de bază - Orașul și câinii, Mătușa Julia și condeierul, Povestașul sau Paradisul de după colț, autor prolific, Mario Vargas Llosa este considerat, alături de Marquez, Borges, Sabato sau Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii latino-americane.

Distribuția îi reunește pe  Matei Chioariu,  a cărui charismă și inteligență conferă o dimensiune unică rolurilor pe care le interpretează, Bogdan Spiridon, actor cu spirit ludic ce lasă o urmă de zâmbet în orice scenă, fascinanta și mereu imprevizibila actriță Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, actor îndrăgit, binecunoscut publicului din Timișoara, Cristian Szekeres, cu tușele speciale de nostalgică bonomie care îi impregnează rolurile și, nu în ultimul rând, flamboaianta,  Daniela Bostan, actriță pe cât de dinamică, pe atât de empatică.

Regia spectacolului îi aparține lui Sabin Popescu, acesta fiind și autorul scenariului. Scenografia este semnată de Geta Medinski, sound designul și video designul sunt creația lui Sebastian Hamburger, iar light designul  îi aparține lui Florian Putere.

Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 23 octombrie și joi, 14 noiembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri