Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia apreciază poziția Indiei față de războiul din Ucraina

Rusia apreciază poziția Indiei față de războiul din Ucraina

Rusia mulțumește Indiei pentru poziția față de conflictul din Ucraina, spune șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, scrie CNN.

„Apreciem faptul că India ia această situație în totalitatea faptelor sale, nu doar într-un mod unilateral. Colegii noștri occidentali ar dori să reducă orice problemă internațională semnificativă la criza din Ucraina, cunoașteți poziția noastră, nu ascundem nimic", a declarat acesta la conferința de la New Delhi, desfășurată împreună cu China. El s-a întâlnit cu omologul său indian, S. Jaishankar. 

Serghei Lavrov a vorbit despre relațiile apropiate dintre Rusia și India.

„Prietenia este cuvântul cheie pentru a descrie istoria relațiilor noastre, iar relațiile noastre au fost foarte durabile în multe momente dificile din trecut. Suntem cu siguranță interesați ca ordinea mondială să fie echilibrată", a mai spus Lavrov.

La rândul său, S. Jaishankar a declarat că întâlnirea a avut loc „într-un mediu internațional dificil", adăugând că India „a fost întotdeauna în favoarea rezolvării diferendelor și a disputelor prin dialog și diplomație".

India și China au fost presate să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina dar cele două țări au refuzat și s-au abținut de la votul asupra rezoluțiilor ONU care cer Moscovei să oprească imediat invazia.

De asemenea, în ultima vreme a crescut foarte mult activitatea diplomatică care a implicat India. La începutul lunii martie, liderii din Japonia și Australia au organizat summituri cu omologii lor indieni. De asemenea, săptămâna aceasta, diplomați din Germania și UE vizitează Delhi.

În plus, călătoria lui Serghei Lavrov coincide cu vizita ministrului de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și a consilierului adjunct pentru securitate națională al SUA, Daleep Singh.

Subiecte în articol: india
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri