Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia avertizează statele occidentale asupra înarmării Ucrainei: Ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate

Rusia avertizează statele occidentale asupra înarmării Ucrainei: Ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate

Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie CNN.

"Furnizarea de armament Ucrainei şi altor ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate", a declarat Dmitri Peskov.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a sugerat anterior că este esenţial să fie furnizat armament nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, Georgiei şi naţiunilor din Balcanii de Vest.

"Sunt unii care argumentează că nu ar trebui să furnizăm armament greu, de teama de a nu provoca ceva mai rău. Dar opinia mea este că, de fapt, cea mai mare provocare ar fi lipsa de acţiuni. Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, şi Balcanii de Vest, precum şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia au rezilienţă şi capabilităţi de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea", a spus aceasta.

În replică, Moscova a acuzat Marea Britanie că oferă armament Ucrainei pentru a ataca poziţii de pe teritoriul Rusiei şi a ameninţat că nu va ezita să riposteze prin bombardarea centrelor decizionale de la Kiev, indiferent dacă acolo sunt şi consilieri militari străini.

Totodată, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a condamnat vehement "actele teroriste" din regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

"Moscova consideră aceste evenimente ca fiind acte teroriste care au scopul destabilizării situaţiei. Condamnăm ferm tentativele de implicare a Transnistriei în evenimentele din Ucraina", a spus aceasta. 

Mai multe atacuri au fost întreprinsă în regiunea separatistă Transnistria, unde sunt staționați circa 1.500 de militari ruși. 

Ucraina a acuzat Rusia că pregăteşte provocări în Transnistria.

Vladimir Putin a amenințat iar cu folosirea arsenalului nuclear dacă statele occidentale continuă să trimită armament de luptă Ucrainei. 

"Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, reacţia noastră va fi cu viteza luminii. Avem la dispoziţie toate instrumentele de ripostă pe care alţii nu le au. Şi nu ne lăudăm cu ele, le vom utiliza dacă va fi necesar".

Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia iar armamentul oferit Ucrainei constituie ţintă legitimă a armatei ruse.

"Sigur că aceste arme sunt ţinte legitime pentru capabilităţile de atac ale armatei ruse. Nu putem vedea lucrurile altfel. Atunci când NATO este de facto într-un război prin intermediari cu Rusia, iar acest intermediar este aprovizionat cu armament, facem în război ceea ce trebuie făcut în război".

Dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a negat că SUA ar fi într-un conflict militar cu Rusia prin intermediari, şeful Pentagonului subliniind că, "în mod clar, este lupta Ucrainei". Cu toate astea, Statele Unite a anunțat de la începutul războiului, ajutor militar de circa 4 miliarde de euro pentru Ucraina. 

 

Subiecte în articol: ucraina Rusia inarmare armament occident
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri