Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia va construi în Turcia cea mai mare centrală nucleară din lume. Care este valoarea investiției

Rusia va construi în Turcia cea mai mare centrală nucleară din lume. Care este valoarea investiției

Rusia va aloca circa 20 de miliarde de dolari pentru construcția unei centrale nucleare în Turcia, scrie Bloomberg.

Grupul Rosatom a trimis circa 5 miliarde de dolari către subsidiara sa din Turcia, Akkuyu Nuclear JSC. Atle două transferuri vor avea loc în următoarele două săptămâni. 

Sumele vor fi alocate pentru achiziții în proiectul centralei nucleare Akkuyu, a cărei construcție se va desfășura în următorii doi ani, potrivit unor oficiali turci.

Rosatom spune această centrală va fi cea mai mare din lume iar "transferurile actuale sunt semnificativ mai mici" decât cifrele avansate de partea turcă. Dar compania rusă de stat nu a oferit alte detalii, precizând că datele financiare sunt confidențiale. 

Centrala nucleară de la Akkuyu, pe coasta Mediteranei, va avea patru reactoare și este importantă pentru Turcia deoarece se estimează că va acoperi circa 10% din necesarul intern de electricitate. 

Finanțarea este asigurată de Sberbank, cea mai mare bancă rusească, și de Sovcombank. Cele două bănci sunt supuse sancțiunilor occidentale dar Rosatom nu este vizat de srestricții. 

Lucrările la primul reactor, Akkuyu 1, au început în 2018 iar cele la Akkuyu 2 în 2020. Toate cele 4 reactoare trebuie finalizate până în 2026. 

Dar oficialii turci, care au dorit să-și păstreze anonimatul, spun că transferurile de bani au fost aprobate de Vladimir Putin pentru rolul de mediator realizat de Turcia în acordul privind livrările de cereale din Ucraina. 

Președinții celor două țări au programată o întâlnire pe 5 august, la Soci.

Totodată, Rusia asigură 25% din necesarul de petrol și 45% din cel de gaze naturale ale Turciei. 

 

Subiecte în articol: turcia centrala nucleara Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri