Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia mută sistemele de lansare a rachetelor nucleare pe rutele de patrulare. Avertisment pentru Occident?

Rusia mută sistemele de lansare a rachetelor nucleare pe rutele de patrulare. Avertisment pentru Occident?

de Redacția Jurnalul    |   

Rusia a început desfășurarea sistemelor de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale (ICBM) Yars, capabile să lovească ținte aflate la aproape 12.000 de kilometri, potrivit presei de stat ruse. Agenția TASS a publicat imagini din Novosibirsk, Siberia, în care se observă cum aceste arme sunt scoase din depozite și transportate pe drumuri, în cadrul verificărilor de pregătire a personalului și echipamentelor pentru misiuni de lungă durată pe teren.

Yars RS-24 este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune extinsă și o precizie de 250 de metri, putând fi montată pe camioane sau desfășurată în silozuri. Primul regiment complet operațional a fost desfășurat în 2011, iar al doilea regiment a intrat în serviciu anul trecut. În prezent, personalul rus testează manevrele pe rutele de patrulare și organizează camuflajul și protecția armelor, potrivit newsweek.com.

Modificările recente ale doctrinei nucleare ruse, anunțate de președintele Vladimir Putin, au stârnit îngrijorări internaționale. Aceste schimbări permit utilizarea armelor nucleare împotriva statelor non-nucleare care sunt susținute de puteri nucleare, făcând aluzie la Ucraina.

Cu toate acestea, experții consideră că amenințările nucleare ale lui Putin sunt în principal retorice și nu indică o intenție reală de a folosi aceste arme.

Peter Rutland, profesor de studii ruse, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare ruse este „o evoluție care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în buletinele de știri din întreaga lume”.

„Dar nu reprezintă o schimbare substanțială în poziția doctrinară a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o intenție de a folosi arme nucleare”, a mai spus el pentru Newsweek.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri