De la revizuirea manualelor școlare care propovăduiesc ura contra evreilor, la interzicerea comentarilor denigratoare în timpul predicilor religioase, Arabia Saudită se îndreaptă spre un alt tip de normalizare cu Israelul, după ce a refuzat, deocamdată, să stabilească relații oficiale cu autoritățile de la Ierusalim. Conștienți că nu au încă suficientă susținere populară pentru încheierea unui acord de recunoaștere a Israelului, liderii saudiți încearcă să-și obișnuiască mai întâi supușii cu un nou concept: coexistența cu evreii.
Arabia Saudită a declarat că nu va proceda precum aliații săi, Bahrein și Emiratele Arabe Unite, care au stabilit recent relații diplomatice cu Israelul, atât timp cât nu va fi găsită o soluție la problema palestiniană. Cu toate acestea, conducerea de la Riad cultivă legături secrete cu statul evreu. Liderii regatului sunt conștienți însă că, deocamdată, cetățenii saudiți, susținători ai cauzei palestiniene, nu sunt pregătiți să facă un asemenea pas. De cealaltă parte, încheierea unui acord de normalizare a relațiilor bilaterale cu Arabia Saudită, stat considerat motorul lumii arabe și epicentrul Islamului, ar constitui pentru Israel trofeul diplomatic suprem. Autoritățile de la Ierusalim au însă mari speranțe în privința parafării unui astfel de tratat, după ce, la presiunea intensă a administrației Trump și de teama influenței crescânde a Iranului în regiune, Bahrein și Emiratele Arabe Unite au semnat înțelegeri istorice cu statul evreu, imposibil de imaginat cu un an în urmă.
Apropiere forțată
În momentul de față, conducerea de la Riad forțează schimbarea percepției publicului în privința evreilor, încercând o apropiere surprinzătoare și oarecum riscantă față de o comunitate denigrată multă vreme de către liderii religioși și mass-media locale. Manualele școlare, cunoscute până nu de mult pentru textele calomniatoare la adresa evreilor, caracterizați deseori drept „porci” sau „maimuțe”, sunt acum în curs de revizuire, în urma unei campanii lansate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman pentru combaterea extremismului din educație, susțin oficialități saudite, citate de AFP. Concomitent, guvernul de la Riad a decis interzicerea denigrării evreilor și a creștinilor în moschei, practică destul de răspândită în timpul rugăciunilor imamilor. De altfel, printr-un gest de neînchipuit cu câteva luni în urmă, un predicator din Mecca, orașul sfânt, a declanșat o adevărată furtună în spațiul virtual, după ce a vorbit despre relațiile de prietenie ale Profetului Mahomed cu evreii, într-o încercare de a susține toleranța religioasă. În trecut, același imam, de la Marea Moschee din Mecca, exprimase păreri antisemite extrem de puternice, generând numeroase controverse. Iar gesturile de apropiere nu se opresc aici. Mahomed al-Issa, cleric saudit care conduce Liga Mondială Musulmană, a obținut numeroase aprecieri din partea Israelului, în luna ianuarie, după ce a călătorit în Polonia pentru a participa la evenimentele care au marcat 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz. Tot în acest an, Regatul saudit a anunțat difuzarea pentru prima oară a unui film despre Holocaust, la un festival cinematografic care însă nu a mai avut loc din cauza pandemiei de coronavirus. Mai mult, în februarie, pentru prima oară în istoria modernă, regele Salman l-a primit pe rabinul David Rosen. Concomitent, ziarele saudite au început să publice articole despre comunitățile evreiești din lumea arabă. Deși, în trecut, mass-media controlate de familia regală saudită descriau statul evreu drept „dușmanul sionist”, acestea au salutat acum, în mare parte, înțelegerea încheiată de Israel cu Bahrein și Emiratele Arabe Unite. În plus, într-un serial de succes difuzat de rețeaua de televiziune MBC, controlată de Riad, unul dintre personajele saudite distruge prejudecățile legate de oportunitatea de a face afaceri cu evreii, susținând că palestinienii sunt adevăratul „inamic”, deoarece insultă Arabia Saudită „zi și noapte”, în pofida sprijinului masiv primit timp de decenii.
„Când”, nu „dacă”
Cu toate acestea, oficializarea relațiilor dintre Israel și un guvern arab neales nu echivalează cu pacificarea statului evreu cu poporul arab. Unul dintre rarele sondaje de opinie realizate în Arabia Saudită, luna trecută, sugerează că nu foarte mulți saudiți ar sprijini un astfel de acord. Potrivit studiului, doar 9% dintre cei intervievați ar fi de acord să facă afaceri sau să practice sporturi de contact cu israelienii. Ultimele gesturi ale monarhiei saudite par să indice însă că normalizarea relațiilor cu Israelul a devenit doar o chestiune de timp.
„Care pace? Pace după tot ce ne-au făcut israelienii de-a lungul timpului, după toate crimele și războiul?”
Tânăr saudit din Riad