Jurnalul.ro Auto Schimbăm anotimpurile, schimbăm și anvelopele – când trebuie să treci la cauciucuri de vara?

Schimbăm anotimpurile, schimbăm și anvelopele – când trebuie să treci la cauciucuri de vara?

Venirea unui nou anotimp este marcată întotdeauna de schimbări de temperatură și condiții meteo. Această schimbare vine și cu o serie de întrebări precum: când și de ce să trecem la anvelopele de vară? Care sunt avantajele schimbării sezoniere a cauciucurilor la mașină? Există un cadru legal care obligă șoferii să schimbe cauciucurile de iarnă cu cele de vară?

În primul rând, schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară este un subiect care trebuie tratat cu seriozitate deoarece este si o responsabilitate rutieră.

 

Cum se diferențiază cauciucurile de vară de cele de iarnă, respectiv all – season?

 

Atunci când vine vorba despre alegerea cauciucurilor potrivite, pe piață există mai multe tipuri dintre care poți alege: anvelope de vară, anvelope de iarnă și anvelope all – season (pentru toate anotimpurile). Importanța schimbării anvelopelor constă în climă, sau mai concret spus, condițiile de mediu la care răspunde autovehiculul. Schimbarea cauciucurilor este direct proporțională cu facilitarea stilului de condus personal, dar și a siguranței pe șosea, aspect care face o diferență considerabilă între siguranță și accident.

Specialiștii de la anvelope.ro, un brand de renume pe piață de profil, subliniază acest aspect. ”Cauciucul pe care îl alegeți va afecta accelerația, frânarea și performanță la viraje ale mașinii dumneavoastră, așadar trebuie să alegeți cu înțelepciune. Nu are rost să mărești puterea mașinii tale, să îmbunătățești configurația suspensiei sau să întărești frânele dacă toată această muncă va fi subminată de anvelopele pe care le-ai montat. Fiind singură parte a mașinii în contact cu drumul anvelopele dumneavoastră au un impact direct asupra tuturor domeniilor de  performanță, așa că trebuie să le acordați o atenție serioasă.”

Deși legislația în vigoare nu menționează despre obligativitatea trecerii de la cauciucurile de iarnă la cele de vară la o dată certă, acest aspect este important deoarece se poate înțelege imediat impactul pe care îl au cauciucurile asupra performanței și eficienței în șofarea autovehiculului vara, dar și asupra bugetului. Diferența constă în comportamentul cauciucurilor în diverse condiții de vreme.

Anvelopele de vară au o structură care permite ca acestea să reziste la temperaturi ridicate (peste 60 grade Celsius). De asemenea, sunt gândite astfel încât să fie performante pe carosabil umed și să reziste la degradare mult mai eficient. În comparație cu modelele de cauciucuri all–season acestea au o structura diferită deoarece banda de rulare este mai mare, elementele sunt mai puțin adânci, iar pneul prezintă foarte puține lamele sau microtaieturi. Canelurile longitudinale din bandă au dimensiuni mai mari, pentru o îndepărtare mai eficientă a apei în cazul contactului cu carosabilul umed, reducând astfel riscul de acvaplanare. Toate aceste caracteristici permit unei suprafețe mai mari de cauciuc să între în contact direct cu șoseaua. Din punct de vedere al compoziției, anvelopele de vară sunt create dintr-un compus mai rigid decât cele de iarnă, permițând o aderență potrivită față de condițiile carosabilului și o rezistență mai bună la temperaturi mari.

Specialiștii de la anvelope.ro te pot ghida să iei decizia optimă în ceea ce privește această investiție. Este important de reținut că micile detalii precum schimbarea anvelopelor atât pentru performanță, cât și pentru o experiență mai bună de condus, poate să garanteze siguranța în trafic. Siguranță care face diferența pentru tine și familia ta.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri