Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretele olandezului Wim Hof, dezvaluite de cercetatori

Secretele olandezului Wim Hof, dezvaluite de cercetatori

Olandezul Wim Hof, poreclit "The Iceman", continua sa-i uluiasca pe medici şi oameni de ştiinţă prin capacitatea lui extraordinară de a rezista atât în frig cât şi în căldură, pornind de la nişte simple exerciţii de respiraţie pe care el susţine că oricine le poate face, cu aceleaşi rezultate. Pentru a-i afla secretele, cercetatorii l-au analizat pe acest veritabil atlet al condiţiilor extreme de mediu.

 

Wim "The Iceman" Hof a alergat maratoane atât în zona polară cât şi în deşert, doar în pantaloni scurţi şi în sandale, fără sa-l deranjeze şi fără să bea apă. Si tot in pantaloni scurti, barbatul, in varsta de 59 de ani, a urcat pe Everest in Nepal şi Kilimanjaro in Tanzaniai. Iar in deserul Namibiei, el a alergat 21 de kilometri fără strop de apă.

Aceste performanţe extraordinare au atras atenţia oamenilor de ştiinţă. Recent, Wim Hof a fost studiat de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Wayne (SUA). Asttfel, o echipă de cercetători coordonată de Otto Musik a luat decis sa-l pe introduca pe Wim Hof într-un aparat de RMN, în timp ce l-au expus contactului cu apa rece şi au analizat apoi ce se întâmplă în organismul olandezului.

Conform cercetătorilor, Wim Hof poate declanşa singur reacţia la stres a organismului ajutandu-l sa ignore efectele de ger. Prin respiratie, "The Iceman" şi-a creat un control superior asupra propriului creier şi stării sale fiziologice, fapt care îi permite practic să elibereze un analgezic natural în organism şi să reziste astfel în condiţii extreme. "Din întâmplare sau poate din noroc, el a reuşit să descopere o modalitate prin care să-şi controleze sistemul fiziologic", susţine Musik.

Echipa de cercetători a testat reacţiile fiziologice la frig ale lui Wim Hof prin comparaţie cu alţi 30 de voluntari la experiment. Olandezul susţine că tehnica sa, pe care o numeşte "metoda" Wim Hof, poate fi aplicată de oricine şi, de mai mulţi ani, pregăteşte cu succes grupuri de oameni care doresc să-şi depăşească aparentele limite fizice.

Wim Hof susţine că a deprins singur această tehnică prin încercări şi greşeli repetate, în timp ce-şi petrecea timp în natură. "A trebuit să găsesc legătura dintre creierul meu şi fiziologia mea", susţine el. Metoda sa presupune aşezarea într-o poziţie relaxată şi începerea unor exerciţii de respiraţie adâncă, exerciţii care duc la creşterea nivelului de oxigen concomitent cu scăderea concentraţiei de dioxid de carbon din sânge.

"Aşa ne-a lăsat natura să facem, să respirăm adânc atunci când suntem stresaţi", spune olandezul. În cadrul experimentului Wim Hof a efectuat exerciţiile de respiraţie, apoi a fost supus examenului RMN imbracat intr-un costum special. După care, sub stricta monirotizare a oamenii de stiinta, el a fost expus la jeturi de apă rece care alternau la fiecare 5 minute cu jeturi de apă fierbinte

S-a costatat, astfel, ca, biciut de apa rece si clocotita, organismul lui Hof eliberează substanţe opioide şi canabinoizi, compuşi ce inhibă semnale care declanseaza, practic, starea de alertă în organism şi senzaţia de durere sau de frig, producand, în schimb dopamină şi serotonină. Musik afirma ca această abilitate de a intra intr-o stare euforică ce poate dura mai multe minute, îl ajută pe Wim Hof să învingă durerea, să înoate sub gheaţă sau să escaladeze munţii în pantaloni scurţi. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri