Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, și înaltul comandant Hezbollah Fuad Shukr, uciși de Israel

Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, și înaltul comandant Hezbollah Fuad Shukr, uciși de Israel

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri în Iran, au anunțat gruparea militantă palestiniană Hamas și Gardienii Revoluției de elită ai Iranului în declarații separate, citate de Reuters.

Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”.

Hanieh a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului.

„În această dimineață devreme, reședința lui Ismail Haniyeh din Teheran a fost lovită, ducând la martiriul său și al unuia dintre gărzile sale de corp. Cauza este în curs de investigare și va fi anunțată în curând”, au declarat Gardienii Revoluției.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Israelul susține că a ucis un înalt comandant Hezbollah într-un atac la Beirut

 Armata israeliană a susținut că l-a ucis marți pe cel mai important comandant al Hezbollah într-un raid aerian asupra Beirutului, ca represalii pentru un atac transfrontalier cu rachete care a ucis 12 tineri în urmă cu trei zile în urmă, și pe care l-a atribuit grupului armat libanez.

O explozie puternică a fost auzită și un nor de fum a putut fi văzut ridicându-se deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului - un bastion al Hezbollah, susținut de Iran - în jurul orei 19:40, a declarat un martor Reuters.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care „are sângele multor israelieni pe mâini. În seara aceasta, am arătat că sângele poporului nostru are un preț și că nu există niciun loc inaccesibil pentru forțele noastre în acest scop”.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Hezbollah. Gruparea a negat implicarea într-un atac cu rachetă pe Înălțimile Golan ocupate de Israel sâmbătă, care a ucis 12 tineri pe un teren de fotbal din satul druz din Majdal Shams.

O sursă de securitate de rang înalt dintr-o altă țară din regiune a confirmat că Shukr a murit din cauza rănilor suferite în atac.

Armata israeliană a declarat că Shukr era cel mai important colaborator al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, consilierul său pentru operațiuni de război și responsabil de atacul de sâmbătă.

Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a ucis, de asemenea, trei civili, inclusiv doi copii, au declarat pentru Reuters surse medicale și de securitate.

Televiziunea libaneză Al Manar a citat Ministerul Sănătății libanez, care a raportat 74 de răniți și trei morți în atacul din jurul Consiliului Shura al Hezbollah, un organism decizional, în cartierul Haret Hreik.

Imaginile filmate de Reuters au arătat o clădire cu mai multe etaje din suburbia sudică care părea să aibă un colț de sus tăiat. Resturi carbonizate au împânzit străzile de dedesubt, unde mulțimile s-au adunat pentru a scanda în sprijinul liderului Hezbollah.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Șeful Hamas Ismail Haniyeh
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri