Jurnalul.ro Editoriale Semne multe, are anul care a inceput

Semne multe, are anul care a inceput

de Vasile Leca    |   
Dupa euforia sarbatorilor de iarna ,care parca au trecut putin cam repede ,lumea incerca sa se aseze si sa se intoarca la realitatile complicate dar obligatorii. Ce ne asteapta ? In primul rand mostenirea anului trecut care refuza sa se disipeze ,dimpotriva se acentueaza si mai mult amplificand si complicand dureros situatiile internationale.

Catastrofa prin care trece Siria ,si care parca nu se mai termina , s-a agravat si mai mult prin conflictul aparut , nu pe neasteptate , intre Arabia Saudita si Iran . Disputa sectara dintre suniti si siiti a intrat intr-o alta faza care parca nu mai tine cont de nimic si isi desfasoara” batalia pe toate fronturile “ . Statele Unite continua strategia militara in Siria, cu optiuni care se asteapta sa rodeasca in 2016 asteptand ca Statul Islamic sa faca pasi inapoi din teritoriile ocupate .

Faptul ca jihadistii au fost alungati de fortele irakiene din orasul Ramadi nu inseamna inceputul sfarsitului ISIS , dimpotriva sunt semne ca modalitaile in care se desfasoara disputa Europa - valul de refugiati capata alte nuante. La acestea se adauga la intentiilor islamice de a diversifica incercarile de a invalui batranul continent prin toate mijlocele. Care este raspunsul Europei ? Deocamdata este necunoscut sau poate exista .

Cele intamplate de Anul Nou la Koln este o incercare “ diplomatica “ de a aseza valul de refugiati intr-un alt cadru care sa salveze gandirea cancelarului german de la un esec de proportii ? Pana la primele rezultate, vor fi greu de presupus efectele pentru ca Europa are probleme vechi care vor fi si in anul 2016 si care nu pot fi ignorate .

Disputa cu Rusia se axeaza pe dorinta ultimei pentru o noua ordine mondiala care, fara indoiala, pe alte coordonate cu alte dimensiuni, indiferent daca vor fi placute sau nu . Presedintele rus a recunoscut la sfarsitul anului trecut ca trupele ruse au intrat in Ucraina . Este aceasta recunoastere este o posibila revenire la normalitate ? Nu, este un pas spre inceputul negocierilor pentru regandirea sferelor de influenta .

Ce face China in acest inceput turbulent inceput de an? Fara indoiala ca nu sta linistita si priveste noul an cu “ netarmurita incredere “.Tranzitia care o asteapta, obligatoriu ,de la un model economic demodat la unul modern este o prioritate pe care conducatori chinezi o stiu foarte bine . Dupa cum spunea un analist occidental modelul vechi ( forta de munca ieftina = exporturi ieftine = crestere mare) incepe sa nu mai functioneze iar rezultatul actualei cresterii economice se situaza la nivelul cel mai scazut din ultimii 25 ani.

Profesorul John McLaughlin - fost director CIA - remarca intr-un articol o realitate care nu poate fi comentata dar poate starni ingrijorare . Petrolul reprezinta de multa vreme “factorul X “ in politica internationala . Disponibilitatea si pretul titeiului au modificat comportamentul international al multor tarii si au determinat conduita interna a altora . De aceea cele prezentate mai sus pot fi considerate incercari serioase cu care ne asteapta anul 2016.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri