Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorul american Bob Menendez a demisionat după condamnarea pentru corupție

Senatorul american Bob Menendez a demisionat după condamnarea pentru corupție

de Redacția Jurnalul    |   

Senatorul american Bob Menendez a demisionat marți în urma condamnării pentru acuzații de corupție, inclusiv luare de mită și acțiune în calitate de agent al guvernului egiptean, cedând presiunii colegilor democrați de a renunța la funcție, scrie Reuters.

Guvernatorul democrat din New Jersey, Phil Murphy, va numi un înlocuitor pentru Menendez, care a reprezentat New Jersey în Senat din 2006 și a fost președinte al influentei Comisii pentru relații externe înainte de a renunța la această funcție după ce a fost acuzat anul trecut.

Menendez, în vârstă de 70 de ani, a fost găsit vinovat la 16 iulie de către un juriu de la tribunalul federal din Manhattan pentru toate cele 16 capete de acuzare de care a fost acuzat - inclusiv obstrucționarea justiției, fraudă electronică și extorcare - după un proces de nouă săptămâni. Doi co-inculpați au fost, de asemenea, condamnați.

Scrisoarea de demisie a lui Menendez a fost citită cu voce tare în plenul Senatului.

Cazul s-a axat pe ceea ce procurorii au numit scheme de mită în care senatorul și soția sa, Nadine Menendez, au acceptat sute de mii de dolari în numerar, lingouri de aur și plăți pentru mașini și ipoteci de la trei oameni de afaceri. În schimb, Menendez a direcționat miliarde de dolari în ajutoare americane către Egipt și a încercat să influențeze urmărirea penală a doi dintre oamenii de afaceri, au declarat procurorii. Menendez intenționează să facă apel.

Judecătorul Sidney Stein a stabilit condamnarea lui Menendez pentru 29 octombrie, cu o săptămână înainte de alegerile din 5 noiembrie, la care acesta candidează ca independent pentru un nou mandat de șase ani în Senat.

Demisia lui Menendez va reduce temporar majoritatea democrată din Senat la 50-49 până când persoana desemnată de Murphy va depune jurământul pentru a încheia mandatul actual de șase ani al lui Menendez, care se încheie în ianuarie. Reprezentantul democrat al SUA, Andy Kim, candidează pentru acest loc în noiembrie și este favorit să câștige în New Jersey, un stat cu înclinație democrată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Bob Menendez corupţie demisie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri