Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatul SUA adoptă prima lege privind controlul armelor de foc din ultimele decenii

Senatul SUA adoptă prima lege privind controlul armelor de foc din ultimele decenii

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc - cel mai important act norrmativ privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani, scrie BBC.

Cincisprezece republicani s-au alăturat democraților în camera superioară a Congresului pentru a aproba măsura cu 65 de voturi la 33.

Decizia vine în urma atacurilor în masă de luna trecută într-un supermarket din Buffalo, New York, și într-o școală primară din Uvalde, Texas, soldate cu 31 de morți. Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat în Camera Reprezentanților înainte ca președintele Biden să îl poată semna.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile.

Deși semnificative, propunerile sunt departe de ceea ce au cerut mulți democrați și activiști.

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta mai mică de 21 de ani și 15 miliarde de dolari pentru finanțarea federală a programelor de sănătate mintală și modernizarea securității în școli.

De asemenea, se solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi de tip "steag roșu" pentru a retrage armele de foc de la persoanele considerate o amenințare.

Și închide așa-numita "portiță a iubitului", prin blocarea vânzărilor de arme de foc către cei condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor necăsătoriți.

Proiectul de lege este semnificativ și pentru că este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislației americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.

Președintele Biden a declarat, la începutul acestei luni, că propunerile sunt "pași în direcția bună", dar încă nu sunt suficiente.

El a făcut presiuni pentru reforme mai mari - inclusiv interzicerea puștilor de asalt, care au fost folosite în cazul atacurilor în masă din Texas și Buffalo luna trecută - sau cel puțin o creștere a vârstei la care acestea pot fi cumpărate. Se crede că bărbatul care a tras în Texas ar fi cumpărat două puști semiautomate la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.

Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre țările bogate ale lumii - peste 20.900 de persoane au fost ucise în acest an în SUA cu arme de foc, inclusiv prin omucidere și sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit.

Ultima legislație federală semnificativă privind controlul armelor de foc a fost adoptată în 1994, interzicând fabricarea pentru uz civil a puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate - interdicție care a expirat un deceniu mai târziu.

Votul de joi a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a anulat o lege din New York care restricționează cine poate purta în mod legal o armă - extinzând efectiv drepturile privind armele de foc și ilustrând diviziunea profundă din Statele Unite pe această temă.

Instanța a constatat că cerința din New York ca rezidenții să dovedească "cauza adecvată" - sau un motiv întemeiat - pentru a purta arme de foc ascunse în public încalcă Constituția.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: controlul armelor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri