Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia şi Muntenegru, posibilă aderare la Uniunea Europeană

Serbia şi Muntenegru, posibilă aderare la Uniunea Europeană

Serbia şi Muntenegru s-ar putea alătura Uniunii Europene din 2025, potrivit Comisiei Europene, în condiţiile în care integrarea rapidă în Uniunea Europeană a şase ţări din Balcanii de Vest este promovată de 12 state membre, scrie The Guardian.

Aspiraţia anului 2025 nu este “o dată ţintă şi nici un termen limită”, a spus reprezentanta Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a mai afirmat că aceste ţări vor putea să adere la Uniunea Europeană doar pe baza meritelor, ceea ce reprezintă întărirea legilor justiţiei şi combaterea crimei organizate şi a corupţiei.

Dintre cele şase ţări din Balcanii de Vest care aşteaptă aderarea la Uniunea Europeană, doar Serbia şi Muntenegru au început discuţiile de aderare, însă Mogherini a afirmat că şi restul le pot prinde din urmă. Albania şi Macedonia sunt privite ca făcând progrese semnificative, în timp ce Bosnia-Herţegovina şi Kosovo sunt mult în urmă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că anul 2025 are rolul de a “încuraja, astfel încât părţile implicate să muncească din greu”. Acesta a declarat că ţărilor nu li se va permite aderare până nu îşi rezolvă disputele în legătură cu graniţele.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri