Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile iraniene, suspectate că au plătit asasinarea unor evrei în Franţa şi Germania

Serviciile iraniene, suspectate că au plătit asasinarea unor evrei în Franţa şi Germania

de Redacția Jurnalul    |   

Un cuplu a fost inculpat la începutul lunii mai la Paris, suspectat că a participat la planuri de asasinat plătite de Iran vizând persoane de origine evreiască din Germania şi Franţa, transmite AFP citând surse din poliţie şi apropiate cazului.

Abdelkrim S., 34 de ani, şi partenera sa Sabrina B., 33 de ani, au fost inculpaţi pe 4 mai de asociere infracţională teroristă şi plasaţi în arest preventiv.

Cazul lor, zis "Marco Polo" şi dezvăluit joi de site-ul francez Mediapart, ilustrează resurgenţa în Europa a "terorismului de stat iranian", potrivit unui rezumat al Direcţiei Generale de Securitate Internă (DGSI), datând de la începutul lui mai şi de care AFP a luat cunoştinţă.

"Cu începere din 2015, serviciile iraniene au revenit la o practică de asasinate ţintite", potrivit organizaţiei franceze DGSI, care precizează că "ameninţarea s-a agravat şi mai mult (...) în contextul războiului dintre Israel şi Hamas".

Obiectivul lor: "să lovească ţinte civile" pentru "a creşte sentimentul de nesiguranţă în rândul opoziţiei" la regimul iranian şi în rândul "comunităţii evreieşti/israeliene". Pentru a face acest lucru, Iranul este acuzat că a recrutat răufăcători în Europa, în special traficanţi de droguri.

Implicat în afacerea "Marco Polo", Abdelkrim S. era deja cunoscut de justiţie: condamnat la zece ani de închisoare pentru implicarea sa într-un asasinat de la Marsilia, el a fost eliberat în iulie 2023 sub supraveghere judiciară.

Acest franco-algerian este suspectat că este "operatorul principal" în Franţa al unei "celule" sponsorizate de Iran care a planificat acţiuni violente în Germania şi Franţa.

El ar fi fost pus în contact cu "coordonatorul" celulei de către un fost coleg deţinut. Acest "coordonator", prezentat ca un important traficant de droguri din regiunea Lyon, probabil a fost în Iran în luna mai, potrivit rezumatului.

Ţintele identificate până în prezent: un fost angajat al unei companii de securitate israeliene care locuieşte la Paris şi trei dintre foştii săi colegi în regiunea pariziană, precum şi trei germani de origine israeliană din Munchen şi Berlin.

Abdelkrim S. este suspectat că a făcut călătorii în Germania, în ciuda controlului său judiciar, pentru a face reperaje, în special la Berlin în prezenţa soţiei sale. El neagă, susţinând că a vrut doar să facă cumpărături.

Anchetatorii au mai imputat acestei celule patru incendii în întreprinderi situate în sudul Franţei şi "aparţinând unor cetăţeni israelieni", între sfârşitul lui decembrie 2023 şi începutul lui ianuarie 2024, potrivit unei surse din poliţie.

Potrivit acestei surse, aflat în custodia poliţiei, Abdelkrim S. a negat că ar fi dat foc şi a explicat că a fost intermediarul între sponsor şi alte persoane de pe Telegram pentru un proiect de escrocare a asigurărilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri