Jurnalul.ro Cultură Sesiunea de înscriere la Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan, ediția a II-a este deschisă în perioada 1 – 30 septembrie 2024

Sesiunea de înscriere la Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan, ediția a II-a este deschisă în perioada 1 – 30 septembrie 2024

de Magdalena Popa Buluc    |   

Art Movements Foundation organizează un concurs de desen contemporan destinat artiștilor contemporani români din țară și diaspora și străini rezidenți în România, aflați în orice etapă a carierei profesionale.

În vederea selecției, artiștii sunt invitați să-și depună dosarele de candidatură în perioada
1 - 30 septembrie 2024. Odată cu premierea va avea loc și vernisajul expoziției rezultate în urma selecției dosarelor de candidatură.

Prin Premiul Art Movements Foundation pentru Desen Contemporan, fundația culturală și partenerii săi doresc să descopere, să recompenseze și să promoveze artiști care au în practica lor artistică desenul contemporan, parte cu tendințele și cu dinamica scenei internaționale de artă.

Premiul întâi, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit autoarei sau autorului care se va apropia cel mai mult de cerințele de valoare și calitate impuse de juriu, 1.500 de euro vor merge către lucrarea clasată pe poziția a doua și 1000 de euro către al treilea câștigător.

Juriul independent, format din personalități, cunoscători ai scenei cultural-artistice românești, va desemna finaliștii și câștigătorii actualei edițiii: Magda Cârneci, critic de artă și scriitoare, redactor șef al Revistei ARTA, Anca Boeriu, artistă vizuală, lector UNArte București, Adela Mara, istoric de artă și curatoare, Diana Serghiuță, artist vizuală, laureata Premiului AMF pentru Desen Contemporan 2023, Olimpiu Bandalac, artist vizual și Mladen Bataniat, colecționar de artă.

Aplicațiile pot fi depuse până pe 30 septembrie 2024, ora 24, prin completarea unui dosar de candidatură în spațiul virtual de pe www.artmovements.ro. Dosarele eligibile online vor conține fotografii de calitate a cel mult trei lucrări de artă, cu dimensiunea maximă recomandată de 100x100 cm, pe suport de hârtie, carton, textil, metal și orice suport bidimensional, pot fi realizate în creion, cărbune, pastel uscat, cerat sau gras, tuș, acuarelă, sanguină, cărbune, cărbune presat, grafit, fetru, markere, estompă, guașă sau tehnică mixtă, alb/negru sau color. Nu se acceptă tehnici de reproducere digitale, gravură, pictură, obiect, instalație, sculptură.

“Misiunea noastră este cea de a reprezenta scena dinamică a artei românești prin diversele tendințe din desenul contemporan și artiști români activi, cunoscuți sau emergenți. Proiectul reprezintă mai mult decât un premiu și o expoziție ce se doresc anuale. Este un demers și un crez prin care ne propunem să coagulăm o comunitate de oameni, instituții publice și organizații private care au pasiunea, priceperea și resursele necesare pentru a alinia sectorul românesc de artă la cel european și internațional.” – Maria-Cristina Scemtovici, Președinte Art Movements Foundation

Repoziționarea activă pe scena artistică internațională a desenului contemporan, începând cu anii 2000, a determinat creșteri de până la cinci ori a cotei artiștilor ce practică această disciplină, pe piața de artă. La revirimentul desenului au avut și continuă să aibă contribuții galerii private și muzee din SUA, Franța, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii – prin proiecte, expoziții și târguri anuale dedicate reprezentării și promovării artiștilor care practică desenul.

Prima ediție a Premiului AMF a atras participarea a 347 de artiști și un număr de aproape 600 de lucrări înscrise în concurs. Premiul financiar în valoare totală de 5000 euro a fost oferit de fundația culturală artiștilor vizuali Diana Serghiuță, Ada Muntean și Adrian Ghiman. Artistul vizual Alex Mirutziu a fost desemnat câștigător al secțiunii Premiul Colecționarului.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri