Jurnalul.ro Ştiri Externe Seul şi Phenian pregătesc summitul intercoreean din 27 aprilie

Seul şi Phenian pregătesc summitul intercoreean din 27 aprilie

Responsabili de la Seul şi Phenian s-au reunit joi pentru a pregăti summitul programat la 27 aprilie între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, şi care se va desfăşura în partea sud-coreeană a Zonei demilitarizate care separă cele două state vecine, transmite AFP. 

Întâlnirea de joi, care a avut loc tot în partea sud-coreeană a satului de frontieră Panmunjom, s-a referit mai ales la aspectele protocolare şi la măsurile de securitate ale summitului, precum şi la acoperirea mediatică a viitoarei reuniuni la vârf, a indicat preşedinţia sud-coreeană. 

Problemele privesc în special modul în care Kim va traversa linia de demarcaţie - pe jos sau într-un vehicul - şi primirea sa oficială. 

'Am avut discuţii sincere timp de patru ore', a declarat Kwun Hyuk-ki, membru al delegaţiei Seulului, precizând doar că o nouă întâlnire va avea loc la o dată ce urmează să fie stabilită. 

Potrivit AFP, este probabil ca părţile să fi discutat joi despre eventuala retransmitere în direct a summitului, ceea ce ar fi o premieră. Precedentele două summituri intercoreene, care au avut loc în 2000 şi 2007, la Phenian, au fost filmate, iar imaginile difuzate ulterior. 

Delegaţia sud-coreeană, care a numărat cinci membri, a fost condusă joi de Kim Sang-gyun, înalt responsabil din serviciul de informaţii (NIS), iar cea nord-coreeană, de Kim Chang-son, membru al Comisiei pentru afaceri de stat. 

Alte convorbiri sunt prevăzute sâmbătă pe tema stabilirii unei linii telefonice între cei doi lideri coreeni.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri