Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari sushi acasă simplu și ușor

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari sushi acasă simplu și ușor

de Redacția Jurnalul    |   

O rețetă simplă îți oferă posibilitatea de a face sushi în propria ta bucătărie. Aceasta implică ingrediente puține și accesibile.

Sushi se prepară dintr-o combinație de orez cu pește proaspăt și legume, învelite în foi de nori. Gustul ușor acrișor al orezului este completat cel proaspăt și ușor crocant al legumelor crude și de savoarea peștelui. Sosul wasabi-ul oferă o notă picantă subtilă, iar sosul de soia completează gustul sărat și acrișor.

Sushi-ul a apărut în Asia de Sud-Est în secolul al IV-lea î.Hr. Atunci reprezenta o tehnică de conservare a peștelui cu orez fermentat, folosită pentru a păstra alimentele pe termen lung. 

Sushi este apreciat astăzi în toată lumea, fiind prerparat în multe stiluri, adaptate la diverse culturi. 

Ingrediente

  • 200 g orez de sushi (orez cu bob rotund)
  • 2 linguri oțet de orez
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 4 foi de nori
  • 150 g pește crud proaspăt (somon
  • ton sau creveți)
  • wasabi
  • sos de soia (pentru servire).

Mod de preparare

Începi cu prerpararea oreșului. Clătește bine orezul în câteva ape, până când ultima apa devine limpede. Astfel vei îndepărta excesul de amidon. Apoi fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După stingerea focului lasă orezul acoperit timp de 10 minute, pentru a absorbi toată apa.

Pune într-un bol oțetul de orez, zahărul și sarea și amestecă-le bine, apoi încălzește amestecul până când zahărul este topit. Toarnă imediat acest lichid peste orezul fierbinte și amestecă delicat cu o spatulă, pentru a nu sfărâma boabele de orez. După omogenizare lasă orezul să se tempereze până când ajunge la temperatura camerei.

Curăță și taie peștele și legumele în fâșii subțiri și lungi, de aproximativ 1 cm lățime.

Pentru a forma sushi, așază o foaie de nori pe un suport de bambus, cu partea lucioasă în jos. Trece mâinile prin apă rece pentru a le umezi, evitând astfel lipirea orezului de mâini. Ia aproximativ un pumn de ore și întinde-l uniform pe foaia de nori. Lasă puțin spațiu liber la marginea de sus a foii, cam de 1-2 cm.

Întinde o linie subțire de wasabi pe mijlocul orezului, apoi așază fâșiile de pește și legume de-a lungul foii.

Unge cu apă marginea de nori lăsată liberă și rulează cu atenție. Folosește un suport de bambus pentru a obține o formă cilindrică, și presează ușor ingredientele pentru a le fixa bine.  Rulează ingredientele în foaia de nori până când ajungi la capăt.

Pentru a porționa sushi-ul, folosește un cuțit bine ascuțit pe care îl treci prin apă rece și taie ruloul de sushi în bucăți egale, de aproximativ 2-3 cm lățime.

Se serveșe cu sos de soia și wasabi, notează hellotaste.ro.

Subiecte în articol: sushi retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri