Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sfaturi simple pentru a economisi bani lunar

Sfaturi simple pentru a economisi bani lunar

Să faci economii nu este mereu ușor, indiferent de ce sume îți intră lunar în cont. Viața este scumpă. Între alimente, întreținerea casei, costul transportului, servicii medicale și multe altele, de cele mai multe ori ajungem la sfârșitul lunii și nu știm pe ce s-au dus banii. Dacă vrei să economisești, cel mai adesea trebuie să fii foarte creativ cu finanțele tale. Indiferent de salariul tău, este important să ai măcar un fond de urgențe (bani albi pentru zile negre).

Beneficii extrasalariale

Poate nu te-ai gândit la asta, dar, înainte de toate, negociază-ți cu atenție contractul de muncă. Știai că există posibilitatea ca angajatorul tău să-ți acopere o parte din cheltuielile de transport? Sau poți negocia o serie de beneficii extrasalariale, precum apreciatele tichete de masă sau vouchere de vacanță, reduceri la abonamentul la o sală de sport sau o asigurare medicală privată mai bună. Oricum ar fi, toate aceste beneficii sunt o modalitate de a economisi niște bani pe care altfel i-ai fi dat din buzunarul propriu.

Cumpărături

  • Suntem de acord, o mare parte din salariu se duce pe cumpărături diverse. Totuși, există anumite trucuri pentru a economisi o anumită sumă, oricât de modică. De exemplu, bea-ți cafeaua acasă sau ia-o cu tine la serviciu. Poți economisi până la 500 de euro pe an doar făcând acest lucru.
  • Nu pleca niciodată la cumpărături fără o listă, pe care este important să o respecți. Cei care fac acest lucru cheltuiesc mai puțin decât cei care decid la fața locului ce vor să cumpere.
  • Cumpără angro de la magazine online. Mulți furnizori și magazine online livrează gratuit dacă o comandă depășește o anumită sumă. Profită de asta și comandă alimente neperisabile sau articole promoționale la prețuri mai mici. Economisești astfel timp și bani.
  • Evaluează prețul lucrurilor în salariu/oră. De exemplu, să zicem că salariul tău pe oră este de 10 euro, dar o pereche de încălțări costă 60 de euro. Merită cu adevărat pantofii respectivi șase ore de muncă?
  • Așteaptă mereu două zile înainte de a face o achiziție mare, pentru a evita, pe termen lung, cumpărarea unor lucruri inutile și pentru a nu regreta decizia mai târziu. Sunt bani pe care îi poți pune deoparte.

Atenție la lucrurile mici

  • Concentrează-te pe economiile pe termen scurt. Este posibil să reușești să economisești mai ușor, de exemplu, 10 euro pe săptămână versus 500 de euro pe an.
  • Cel puțin o dată pe lună, verifică-ți cu atenție extrasele de cont și analizează-ți cheltuielile pentru a vedea care sunt cele cu adevărat necesare. Anumite sume cheltuite inutil ar fi putut intra mai degrabă într-un fond de economii.
  • Urmărește-ți cheltuielile. Majoritatea oamenilor nu o fac, iar rezultatul este că vor cheltui mai mult decât le permite bugetul. Un truc simplu care te poate ajuta: stabilește-ți bugetul și folosește plicuri sau un cont de economii dedicat pentru diversele cheltuieli, precum transport, cumpărături, divertisment etc. Este o modalitate simplă de a nu depăși bugetul. În plus, la sfârșitul lunii vei putea pune deoparte banii pe care nu i-ai cheltuit.
  • Renunță la mersul cu taxiul și folosește mijloacele de transport în comun. Dacă urmează să pleci în vacanță, consultă site-urile comparatoare de prețuri ale companiilor de zbor înainte de a lua biletele de avion, așa vei putea economisi sume importante. Mai mult decât atât, poți alege o ofertă last minute, care te va ajuta, de asemenea, să pui bani deoparte.

Situația ta financiară s-a schimbat? Sau poate vrei să economisești pentru un proiect important pentru tine. Acum este momentul să-ți organizezi mai bine bugetul, să adopți noi obiceiuri pentru a economisi bani. Iar aceste sfaturi te ajută să reduci cheltuielile, fără a renunța la lucrurile importante din viața ta.

Sursă foto: Shutterstock

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri