Informațiile detalitate despre vaccinare, publicate de Ministerul Sănătății pe data.gov.ro începând cu 5 martie, arată existența unui sistem paralel de vaccinare, potrivit unei analize făcute de Buletin de București.
Astfel, pe lângă centrele de vaccinare unde românii își pot face programări, există multe alte centre cu circuit închis, care ar fi rezervate personalului din domeniul siguranței naționale, respectiv angajaților din MAI, MapN și din serviciile secrete.
În București, oamenii se pot programa la unul dintre cele 11 centre disponibile de platformă, însă, în realitate, funcționează 48 de centre în Capitală. Prin urmare, o persoană cu o boală cronică sau peste 65 de ani din Capitală poate să se programeze în doar 11 centre din totalul de 48.
Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că, în interval de 5 zile, 60% dintre vaccinări s-au făcut în afara programărilor oficiale.
Scandalul publicării datelor
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat transparentizarea datelor cu privire la pandemie și vaccinare în 5 martie. Ulterior, premierul Florin Cîțu a anunțat că se va autosesiza Corpul de control cu privire la respectarea legislației de către Ministerul Sănătății în publicarea datelor legate de numărul de teste și situația vaccinărilor din fiecare centru.
„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat Florin Cîțu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook după anunțul premierului Florin Cîțu. Acesta a precizat că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu și că premierul a fost interpelat pe acest subiect de către o instituție a statului și a solicitat Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată: "Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".
Marți, premierul a revenit cu noi precizări pe Facebook, afirmând că nu a fost demarat încă un control, că este de acord cu transparentizarea informațiilor legate de pandemie și vaccinare, dar că aceste date trebuie „furnizate corect, legal și cu avizele necesare”.
Explicațiile coordonatorului campaniei naționale de vaccinare
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a afirmat, marți, că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare. Acesta a precizat că datele trebuie validate înainte de publicare pentru a nu apărea „interpretări eronate pe baza unor date care nu sunt validate”, cum ar fi că se vaccinează în afara platformei.
„Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (...) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.” a explicat Valeriu Gheorghiță.