Zeci de situri istorice din Scoţia sunt în pericol de degradare din cauza schimbărilor climatice şi au nevoie nevoie urgentă de protecţie, potrivit unui studiu recent, scrie The Guardian.
Agenţia guvernamentală Historic Environment Scotland (HES), agenţia care supraveghează aproape 340 dintre cele mai importante castele, situri neolitice şi ruine ale Scoţiei, a emis, pentru prima dată, o avertizare privind o cincime din siturile Scoţiei şi a ridicat o avertizare de risc mărit pentru alte 70% dintre siturile Scoţiei.
Dintre toate acestea, 28 de situri sunt catalogate cu risc major, deoarece nu sunt încă protejate corespunzător. Agenţia a spus că aceste 28 de locuri, deja fragile din cauza vârstei şi a vremii, sunt la un “risc inacceptabil de expunere care necesită acţiuni imediate”.
Printre aceste 28 de situri aflate în risc imediat se numără: Fort George, o vastă fortăreaţă construită în apropiere de Inverness, după bătălia de la Culloden, catedrala Inchcolm, veche de 800 de ani, şi insula Inchcolm din Firth of Forth, Brough of Birsay, o aşezare a vikingilor şi una a picţilor din Orkney, locuri ameninţate de nivelul crescut al mării şi de furtuni.
Studiul, primul de acest fel, a combinat datele climatice de la Agenţia Scoţiană de Protecţie a Mediului şi informaţiile geologice de la British Geological Survey cu cele ale agenţiei HES pentru a oferi o imagine de ansamblu a fiecărui sit.
Combinate într-o singură bază de date, studiul a confirmat semnele numeroaselor locuri care erau deja fragile sau expuse şi care se află într-un risc mult mai mare din cauza inundaţiilor, eroziunilor, furtunilor şi nivelului în creştere al mării, din cauza iernilor dure şi verilor uscate. Publicarea acestui studiu va creşte presiunea asupra altor corpuri conservatoare, precum Trustul Naţional al Scoţiei, care deţine numeroase situri aflate în risc din cauza evenimentelor climatice extreme, pentru a-şi începe cercetarea.