Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție, șoferi! Canicula poate transforma mașinile în pericole pe roți

Atenție, șoferi! Canicula poate transforma mașinile în pericole pe roți

de Redacția Jurnalul    |   

Temperaturile extreme din această vară au dus la incendierea spontană a peste 200 de vehicule pe șoselele din România, în medie șapte pe zi. Indiferent dacă sunt noi, vechi, electrice, diesel sau pe benzină, toate tipurile de mașini sunt vulnerabile în fața caniculei, avertizează specialiștii.

În primele săptămâni de căldură intensă, multe mașini s-au aprins în trafic. „În condiții de trafic intens, mașinile nu au timp să se răcorească și temperatura internă crește. Dacă sistemul de răcire nu funcționează corect, vehiculul se poate supraîncălzi și poate lua foc", a explicat mecanicul auto Ciprian Tudorache pentru Observator.

Anumite piese auto se încălzesc rapid la temperaturi ridicate, iar focul se poate extinde rapid, provocând uneori explozii. Experții recomandă verificări periodice pentru a preveni aceste situații. „Șoferii trebuie să se asigure că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte și că nu există scurgeri de carburant. Improvizațiile sunt strict interzise", a subliniat Nicoleta Beianu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Pentru a evita tragedii, specialiștii sugerează să tragem pe dreapta din când în când pentru a permite mașinii să se răcorească și să avem un stingător verificat la îndemână. Cu toate acestea, puțini șoferi respectă aceste recomandări. În luna iunie, peste 200 de șoferi au fost surprinși de flăcările izbucnite sub capotă, majoritatea suferind pierderi totale și pagube de mii sau zeci de mii de euro.

Subiecte în articol: caniculă incendiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri