Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, l-a avertizat, ieri, pe noul președinte american, Donald Trump, să nu abandoneze ideea soluției a două state, Israel și Palestina, pentru aplanarea conflictului din Orientul Mijlociu. Guterres a declarat că „nu există alternativă” la această soluție. Reacția dură a șefului ONU vine după ce Trump a pus capăt brusc poziției exprimate de SUA în ultimii ani, precizând că va sprijini orice formulă care va duce la pace.
La jumătatea lunii ianuarie, comunitatea internațională, reunită într-o conferință extraordinară la Paris, și-a reafirmat angajamentul în favoarea soluției a două state pentru conflictul israeliano-palestinian, cerând celor două părți să se abțină de la acțiuni unilaterale, mai ales în privința frontierelor sau Ierusalimului. În declarația finală, peste 70 de state au cerut israelienilor și palestinienilor „să-și demonstreze angajamentul pentru soluția a două state și să se abțină de la acțiuni unilaterale, care ar prejudicia rezultatul negocierilor, în special atunci când este vorba despre frontiere, Ierusalim și refugiați”, avertizând că „nu vor recunoaște” astfel de acțiuni. Soluția a două state, menită să pună capăt conflictului de decenii dintre israelieni și palestinieni, este, de altfel, scopul declarat al comunității internaționale. Conceptul este abrevierea dată încheierii unei înțelegeri finale ce ar permite crearea unui stat palestinian independent, care să coexiste pașnic alături de Israel, în cadrul liniilor de încetare a focului dinainte de 1967, în Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Națiunile Unite, Liga Arabă, Uniunea Europeană, Rusia și, până recent, Statele Unite și-au reafirmat periodic angajamentul față de acest concept. Miercuri, în timpul primei vizite la Casa Albă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, Donald Trump a pus pentru prima oară semnul întrebării în dreptul soluției a două state. El a declarat că ia în calcul atât această soluție, cât și pe cea a unui singur stat. „Sunt mulțumit cu rezolvarea care este pe placul ambelor părți” și „mă pot împăca astfel cu oricare dintre soluții”, a spus șeful administrației de la Washington.
Un posibil ambasador-dinamită
Mai mult, întrebat dacă își va respecta promisiunile din campania electorală și va muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim, Trump a răspuns: „Mi-ar plăcea acest lucru. Examinăm perspectiva foarte, foarte ferm!”. David Friedman, propunerea lui Trump pentru postul de ambasador în Israel, urma să fie audiat, ieri, de Comitetul pentru Relații Externe al Senatului. Considerat un extremist de dreapta, Friedman este un critic vehement al soluției de pace cu două state și sprijină extinderea coloniilor evreiești și mutarea ambasadei americane în Ierusalim. Cinci foști ambasadori ai SUA în Israel au scris deja comitetului senatorial o scrisoare, prin care cer ca Friedman să fie respins, din cauza „pozițiilor sale extremiste și radicale”. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat, în timp ce israelienii susțin că întregul oraș este capitala indivizibilă a statului evreu. Decizia lui Trump de a muta ambasada în Ierusalim oferă orașului legitimitatea de capitală a Israelului. Apropierea bruscă dintre SUA și Israel are loc după opt ani de tensiune între administrația Obama și Ierusalim.
„În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu.” Benjamin Netanyahu