Jurnalul.ro Timp liber Telefonul dă coșmaruri. Ce ne sfătuiește neurochirurgul Vlad Ciurea?

Telefonul dă coșmaruri. Ce ne sfătuiește neurochirurgul Vlad Ciurea?

de Paul Bardasu    |   

Telefonul a devenit în ultima vreme indispensabil pentru orice persoană. Suntem atât de legați de el, încât am ajuns să dormim cu el pe noptieră, în apropierea capului, ba chiar unii dintre noi îl băgăm sub pernă. Obiceiul este foarte nociv, susține medicul neurochirurg Vlad Ciurea. Să vedem de ce.

 

Odată cu evoluția tehnologiei, lucrurile mari au devenit din ce în ce mai mici. Parte dintre ele au devenit indispensabile vieții cotidiene, iar cu unele am ajuns să și dormim. Deși am putea spune că este necesar să nu ratăm cumva vreun apel de la partener, mamă, copil și așa mai departe, dar și din comoditate, pentru a nu ne mai ridica în caz că sună sau că avem treabă cu el, obiectul trebuie ținut cât mai departe de corp mai ales în timpul somnului.

Încă de la invenția lui Graham Bell, telefonul s-a dovedit a fi obiectul de care toată lumea are nevoie. Tehnologiile au evoluat, la fel și dimensiunile și capacitățile tehnice ale acestuia. Smartphone-urile, odată apărute, au devenit o adevărată revoluție tehnologică, la fel și dependența de ele. Un aspect extrem de important, revelat de medicii specialiști, este dormitul cu telefonul lângă noi, care a devenit o modă, mai ales în rândul tinerilor.

Perturbă ritmul biologic

Și, de cele mai multe ori, păstrarea telefonului mobil sub pernă pare a fi cea mai bună opțiune, deoarece este simplu de ajuns la el atunci când sună. Mulți oameni nu știu, sau dacă știu ignoră faptul că dormitul cu telefonul lângă tine este păgubos pentru sănătate. Radiațiile telefonului mobil sunt dăunătoare și se consideră că au un impact semnificativ asupra stării de sănătate. S-a demonstrat că telefoanele inteligente produc radiații nocive care perturbă sistemul unor procese de autoreglare, cum ar fi ceasul nostru biologic sau ritmul cardiac.

L-am întrebat pe doctorul Vlad Ciurea de ce nu e bine să ținem lângă noi telefonul mobil în timpul somnului. Mai mult, ne sfătuiește ca și pe parcursul zilei să stăm departe de telefon: „Mobilul emite radiații. Trebuie să îl ținem la distanță. Îl punem pe masă, nu lângă inimă. Și avem legătura cu el prin diferite metode pentru a vorbi. La fel și în mașină. Putem să răspundem ambient pe telefon, fără să punem mâna pe acesta. În niciun caz, vă rog frumos, seara, nu dormiți cu telefonul în pat! Este o mare greșeală!”, a explicat medicul.

Așadar, pe timpul zilei putem folosi căști wireless sau cu fir, iar noaptea trebuie să-l punem la cel puțin doi metri de noi.

Reduce producția de hormoni

Dormitul cu telefonul lângă noi ne poate afecta funcționarea organismului prin reducerea producției multor hormoni esențiali necesari pentru activitățile zilnice. Din păcate, din ce în ce mai mulți copii folosesc noile device-uri, ceea ce, mai spune medicul Ciurea, nu le face absolut niciun bine: „În rândul copiilor, fenomenul este mai mult de curiozitate, să se joace. Apoi este fenomenul de plăcere, în care el începe să aibă jocuri și caută din ce în ce mai mult. După fenomenul de plăcere, apare fenomenul de dependență în care încearcă să dezvolte aceste jocuri, să intervină. Și toată copilăria și-o petrece în fața telefonului mobil. Are un sentiment de plăcere, care se duce undeva în creieraș la copil”, spune doctoru Vlad Ciurea, care consideră că trebuie să facem tot posibilul să limităm accesul copiilor la telefoane în special și la toate gadgeturile în general. Prima dată, cu vorba bună și cu explicații.

Așadar, cu cât e mai mare distanța dintre noi și telefon, mai ales când dormim, cu atât mai bine este pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.


 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri