După foarte mulţi ani în care românii şi-au dorit să petreacă sărbătorile de iarnă în zone montane, fie pentru bucatele tradiţionale servite la mesele festive, fie pentru a se bucura de sporturile de iarnă, de câţiva ani s-a conturat o nouă tendinţă: Crăciun şi Revelion cu SPA inclus. Mulţi şi-au dat seama că pot arde calorii în cel mai plăcut mod, combinând distracţia cu relaxarea la piscină sau la saună, iar staţiunile balneare, mai ales cele cu ape termale şi termominerale, sunt pe primul loc în topul preferinţelor turiştilor, pentru că oferă şi alternativa tratamentului preventiv, dar şi plăcerea scăldatului în apă caldă, chiar şi în aer liber.
Băile Felix şi Oradea, Băile Herculane, iar de câţiva ani, litoralul, au devenit cele mai căutate locuri pentru petrecerea Crăciunului şi a Revelionului. Anul acesta, mai mult decât în ultimii cinci, cererea a crescut semnificativ pentru hotelurile şi pensiunile din aceste zone cu ape termale şi multiple posibilităţi de relaxare la SPA. Trendul momentului vine şi în urma investiţiilor pe care hotelierii le-au făcut în dotările pentru zonele de wellness şi SPA, în modernizarea piscinelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de cazare. Pe lângă cele trei puncte deja suprasolicitate de turiştii români, în perioada sărbătorilor de iarnă, se adaugă, de anul acesta, şi staţiunea Pucioasa, din Dâmboviţa, care face paşi mari spre modernizare. Unul dintre hotelurile Casei Naţionale de Pensii, Ceres Pucioasa, a lansat deja pachetele pentru Revelion cu SPA inclus, ceea ce reprezintă o noutate, nu doar pentru spaţiul de cazare, ocupat până acum aproape exclusiv de pensionarii beneficiari ai biletelor de tratament, ci chiar pentru staţiune. Şi aici s-a modernizat semnificativ zona de SPA, de care se pot bucura toţi turiştii, în timp ce, la fel ca în orice altă staţiune balneară, în bazinele cu apă sulfuroasă se poate intra doar cu recomandarea medicului.
Cererea a crescut cu peste 15%
Agenţiile de turism au început să vândă mai bine pachetele de Crăciun şi Revelion în staţiunile balneare decât în cele tradiţionale. Românii preferă, anul acesta, hotelurile din ţară cu servicii SPA şi wellness, cele care oferă, pe lângă cazare şi masă, şi alte servicii, precum sesiuni de wellness în salină, saune, clase de aqua-zumba şi aqua-gym sau petreceri tematice la piscină. Drept urmare, solicitările pentru staţiunile balneare, în special acolo unde hotelierii au investit în centre SPA şi wellness, au crescut cu aproximativ 15%, comparativ cu anul trecut, conform unei analize făcute de agenţia Christian Tour. „Facilităţile şi serviciile pe care le oferă hotelurile au devenit criteriul după care turiştii români se orientează atunci când aleg destinaţia internă pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă. Prin urmare, nu e de mirare că topul destinaţiilor preferate pentru vacanţa de Crăciun şi Revelion este condus de staţiunea Băile Felix, urmată de Băile Herculane, unde turiştii beneficiază de pachete complete, cu servicii foarte bune de cazare şi masă, din care nu lipsesc programele de colinde, petrecerile şi mesele festive de Crăciun sau Revelion”, spune Loredana Stanciu, managerul Departamentului Turism Intern din cadrul Christian Tour.
Litoralul se vinde la fel ca Valea Prahovei
Aceeaşi tendinţă a adus o creştere semnificativă şi pentru turismul de pe litoralul românesc, unde hotelierii care au facilităţi de băi sulfuroase, piscine încălzite, wellness şi SPA sunt deja suprasolicitaţi. Ideea de a vinde pachete de Crăciun şi de Revelion a pornit de la concluzia că se face foarte bine turism şi iarna la Mangalia, unde exista, până nu de mult, singura piscină cu apă de mare încălzită. Acum sunt mai mulţi hotelieri care au preluat exemplul şi le oferă turiştilor piscine încălzite şi zone de relaxare la SPA. Unul dintre pionierii sezonului de iarnă pe Litoral este Iaki, din staţiunea Mamaia, unde piscina şi zona de SPA sunt suprasolicitate tot timpu anul. „Pe litoral, sunt deja cunoscute programele de sărbători din Eforie Nord, Mamaia sau Mangalia, unde toate hotelurile care au pachete speciale de Revelion le pot satisface turiştilor şi solicitările pentru programe de relaxare. De exemplu, un hotel de 4 stele din Eforie Nord a creat un program care include o seară la piscină destinată doar adulţilor, cu DJ şi maşină de fum sincronizate cu masajele subacvale din bazin, o formă de hidroterapie recomandată şi persoanelor stresate”, adaugă Loredana Stanciu.
Cei care încă nu şi-au făcut rezervare pentru vacanţa de iarnă mai pot alege din oferta staţiunilor balneare.
Preţurile sunt mai mici decât la munte
Pentru pachetele de Revelion în staţiunile balneare, turiştii plătesc mai puţin decât în unele zone montane. De exemplu, pentru un sejur la un hotel de 4 stele, la Băile Herculane, un cuplu plăteşte, în medie, 3.300 de lei pe cameră, în vreme ce la Sinaia tariful mediu la un hotel de 3 stele este de 4.000 de lei pe cameră. La un hotel de 5 stele din Băile Felix, tariful mediu pentru un pachet de Revelion creşte la 6.000 de lei pe cameră. Mai ieftin este sudul litoralului, pentru minivacanţa de Anul Nou: în Mangalia, un pachet de Revelion la un hotel de 3 stele costă, în medie, cu 50% mai puţin decât unul pe Valea Prahovei, la o unitate de cazare din aceeaşi categorie. În general, pentru vacanţa de Crăciun sau Revelion în ţară, românii rezervă patru nopţi de cazare.