Ţigările electronice care conţin nicotină pot creşte riscul de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, conform unor studii recente publicate în The Guardian.
Un studiu a descoperit că ţigările electronice care conţin nicotină pot cauza rigidizarea arterelor, precum şi o creştere a ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Studiul a fost realizat de mai mulţi cercetători suedezi.
În cadrul studiului au fost recrutaţi 15 voluntari sănătoşi pentru a lua parte la experiment, niciunul dintre voluntari nu mai fumase ţigări electronice înainte. Testele au descoperit că, după 30 de minute de la fumatul unei ţigări electronice care conţine nicotină, au existat creşteri semnificative ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac şi o rigidizare a arterelor.
Nu au existat astfel de efecte în cazul voluntarilor care au fumat ţigări electronice care nu conţin nicotină.
“Numărul utilizatorilor de ţigări electronice a crescut dramatic în ultimii ani. Ţigările electronice sunt considerate de publicul larg ca fiind inofensive.”, a spus Dr Magnus Lundback de la Institutul Karolinska din Stockholm. “Industria îşi comercializează produsul ca fiind o modalitate de a reduce pericolul şi de a-i ajuta pe oameni să renunţe la fumatul ţigărilor cu tutun. Oricum, siguranţa ţigărilor electronice este discutabilă, iar un număr tot mai mare de dovezi sugerează mai multe efecte negative pe care le au asupra sănătăţii.”, a mai spus acesta.
În timp ce efectele văzute în cadrul testelor au fost temporare, Lundback a mai afirmat că folosirea pe termen lung a ţigărilor electronice cu nicotină poate avea efecte permanente.
Sursa foto https://vaping360.com/