Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, într-un interviu la Antena 3, că nu s-a apelat la el, deocamdată, pentru consiliere privind plângerea de înaltă trădare împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, adăugând, însă, că nu l-ar deranja dacă nu s-ar întâmpla acest lucru.
"Sigur că nu e greu să arunci o anatema aşa, despre cineva, dar eu voi respecta limitele mele de competenţe, limitele mele de ministru al Justiţiei. S-a spus acolo că X şi Y să facă draftul şi apoi să se apeleze la mine pentru consiliere. Nu s-a apelat până la momentul acesta. Nu m-ar deranja dacă nu s-ar apela. Nu am văzut un astfel de draft", a declarat Toader, fiind întrebat despre această plângere.
Pe de altă parte, ministrul Toader a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis nu este la fel de bine consiliat ca preşedintele Traian Băsescu în chestiunile referitoare la Justiţie. "Preşedintele de atunci era mai bine consiliat decât preşedintele de astăzi. Preşedintele de atunci - să nu credeţi că e vreo febleţe de-a mea - avea un fler, simţea lucrurile şi le prezenta într-o manieră cel puţin credibilă. Preşedintele de azi, nu am nimic cu dânsul, dar nu are acest fler, această abilitate socială - sec îţi spune că 'nu sunt de acord cu..., dar am să mă documentez.' Păi, trebuie să fii documentat când faci enunţuri şi când dai o soluţie", a mai spus Toader.
De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus în interviu că are convingerea că nu va dura luni de zile, ca în cazul revocării fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca preşedintele Iohannis să citească raportul său referitor la solicitarea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a menţionat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude posibilitatea ca preşedintele Iohannis să fie bine consiliat în acest sens, însă să primeze un "interes personal".
"Nu pot evalua un profesor de Fizică. A cunoaşte mecanismele statului de drept este de mare fineţe, dar poate fi rezultatul unor acumulări de ani şi ani şi zeci de ani de zile. Nu te duci pe scaunul acela, te alege poporul preşedinte sau parlamentar, şi devii tu atoateştiitor. (...) Nu excludem şi varianta contrară, să fie consiliat bine, dar să zică 'lasă că ştiu eu mai bine, simt eu altfel'", a mai afirmat ministrul Tudorel Toader.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara pe 20 decembrie că plângerea pentru înaltă trădare împotriva preşedintelui Klaus Iohannis va fi depusă la începutul lui 2019.
"Da, anul viitor (va fi depusă plângerea - n.r.). (...) La începutul anului viitor, să vedem dacă se face în timpul vacanţei parlamentare sau după începerea sesiunii parlamentare. Urmează să avem răspuns zilele acestea", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Dragnea a solicitat, la Consiliul Naţional al PSD, deputaţilor PSD Florin Iordache şi Mircea Drăghici să depună o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis.
"Nişte europarlamentari români trădători au votat chiar în preajma Centenarului Marii Uniri împotriva ţării noastre, împotriva României, minţind întruna şi prezentând o cu totul şi cu totul altă realitate despre ceea ce se întâmplă în România. Nu au avut nicio ezitare, nu au avut nicio tresărire. Şi insistă în continuare ca României să i se facă rău. Că spun ei 'aşa trebuie'. Să rămână în continuare MCV, să nu ne puneţi în Schengen, cât mai multe pedepse aplicate României până venim noi la putere, pentru că atunci când venim noi la putere, adică guvernul de tehnocraţi (...) nu mai e nevoie să faceţi nimic, pentru că vă dăm totul, oricum. Ce ne spuneţi, aia facem. Cam asta se întâmplă în aceste instituţii. Peste toate aceste acţiuni ale acestor europarlamentari români, cetăţeni români, deasupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări, practicat de Klaus Werner Iohannis", a afirmat Dragnea, la Consiliul Naţional al PSD. AGERPRES